Свети Спиридон – покровител на занаятчиите

Празнуват още обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и шивачи

На 12 декември православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски - един от великите светители и чудотворци на IV век, известен с лечителските си способности.
У нас този светец се почита най-вече в Южна и Югоизточна България и е особено е популярен сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград.

Имен ден днес празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

На днешния ден са родени няколко изтъкнати личности - незабравивамата "първа дама на българското кино" Невена Коканова (1938 г.), Франк Синатра (1915 г.) и бащата на Мадам Бовари Гюстав Флобер (1821 г.)

А ето и повече за Свети Спиридон:

Той е роден по времето на император Константин Велики на остров Кипър в обикновено семейство.
От дете бил овчар, после се оженил, но скоро овдовял и започнал да употребява целия си имот за помагане на ближните.
Както съобщава неговият житиеписец, той бил винаги прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот, изхранвал бедни и сиромаси и приемал много странници в дома си.
Той имал и невероятна дарба от Бог да изцерява болните и прозорливо да чете в душите на търсещите помощ.
По-късно Спиридон станал епископ в град Тримитунт,
на остров Кипър, и участвал в прочутия първи вселенски събор в Никея, на което било осъдено лъжливото учение на Арий.
Разказват, че там, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.
Веднъж император Констанций, син на Константин Велики, бидейки болен, видял насън, че Спиридон може да го изцери. Той го повикал, и действително Господ изцерил царя чрез молитвите на светия епископ. Констанций поискал богато да го награди и му предлагал много пари, но светителят се отказал от даровете.