УМБАЛ Русе оповести данни от проверка за заразената кръв

Новините

12-12-2016, 12:32

Снимка:

УМБАЛ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стартира национална дарителска кампания за кръводаряване

Ръководството на УМБАЛ-Русе АД е наложило на лекаря, извършил вземането на кръвта, дисциплинарно наказание – предупреждение за уволнение

Пресцентърът на УМБАЛ- Русе обяви  данни от  проверка в болницата . В съобщението до медиите се казва:

Във връзка със случая на вземане на кръв от чуждестранен гражданин, преболедувал от малария, след извършена проверка от УМБАЛ-Русе АД се установи следното:

            Кръвта е взета при кръводарителска акция, след извършен преглед от лекар на УМБАЛ-Русе АД и проведено събеседване между лекаря и кръводарителя, без да се отчетат данните от декларацията, попълнена от кръводарителя.

            След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм – председател на БАМ, Национален център по заразни и паразитни болести и д-р Николай Андреев – директор на Национален център по трансфузионна хематология, от РЗИ-Русе и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в  „Специализирана болница за активно лечение за пневмо- фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков-Русе"  не е причинена от малария.

            Няма данни за медицинска документация на чуждия гражданин, дарил кръвта. По отношение на същия са взети необходимите мерки – лечение и наблюдение с цел неразпространяване на причинителя на посоченото заболяване.

            При тези данни, ръководството на УМБАЛ-Русе АД е наложило на лекаря, извършил вземането на кръвта, дисциплинарно наказание – предупреждение за уволнение.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен