Росен Плевнелиев връчва мандат на Реформаторския блок

Политика

13-12-2016, 08:17

Снимка:

president.bg

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевнелиев отлага връчването на мандат на Реформаторския блок

Държавният глава отложи връчването му заради трагедията в шуменското село Хитрино

Държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок.

Президентът отложи връчването му в знак на съпричастност и във връзка с обявения Ден на национален траур в памет на загиналите след взривовете в село Хитрино.

Конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок ще се състои в 11:00 часа днес.

Партиите в Реформаторския блок не са на едно мнение дали трябва да върнат мандата, както вече направиха ГЕРБ и БСП и да се върви към служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори, или да се направи опит за кабинет в рамките на действащото 43-ото Народно събрание. Разговорите и срещите, които РБ проведоха обаче не дадоха сигнали, че в рамките на този парламент може да има стабилно мнозинство.

 След заседание на ПГ на блока от миналата седмица съпредседателят Найден Зеленогорски съобщи, че няма реформаторско мнозинство в парламента. „Благодарим на президента, че оценява ролята ни, но ние ще върнем мандата веднага”, каза Найден Зеленогорски. Той увери, че няма да има друг отговор от страна на РБ, тоест смяна в позицията.

По-късно в своя позиция от СДС казаха, че думите на Зеленогорски не могат да бъдат официална и окончателна позиция на блока, тъй като са изказани без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен