Зам.-предсвдателят на НС Димитър Главчев откри проекта „Лидерска академия"

„Лидерска академия – квалификация за успешни директори на училища” е първият по рода си проект, изцяло насочен към по-ефективното управление на учебните заведения

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри проекта „Лидерска академия – квалификация за успешни директори на училища”. Форумът, който бе организиран от парламентарната Комисия по образованието и науката и Съвета на жените в бизнеса в България, започна с минута мълчание в памет на жертвите при железопътния инцидент в шуменското село Хитрино.

Образованието е фундаментът, върху който се градят успехите на обществото и затова този проект заслужава адмирации, отбеляза заместник-председателят на парламента Димитър Главчев. По думите му доказателство за това е началото на реформата в образователната система с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование. Димитър Главчев подчерта, че по този начин ще се подпомогнат връзките между образованието и бизнеса. Народните представители можем да се гордеем с този закон, защото сме поставили основата да се развива всичко оттук нататък, заяви той.

Председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова определи „Лидерската академия” като част от последователната политика за постигане на качествено и достъпно образование за българските деца и млади хора. Според нея предизвикателствата в тази сфера не са никак малко, но една от основните цели на проекта е да разшири мрежата от директори-новатори в системата на образованието. Училището трябва да се ръководи така, че да даде добавена стойност на всички заинтересовани страни – учители, родители, местна власт и бизнес, допълни Милена Дамянова. Тя отчете необходимостта бизнесът и образованието да намерят верния път един към друг, защото така ще се стимулира инициативността на младите хора за по-целенасочено кариерно ориентиране.

Председателят на УС на Съвета на жените в бизнеса в България д-р инж. Боряна Манолова благодари на директорите на училища за желанието им да се включат в инициативата и добави, че те ще се запознаят с техники за стратегическо планиране, менторство, управление на промяната, маркетинг и бранд.

„Лидерска академия – квалификация за успешни директори на училища” е първият по рода си проект, изцяло насочен към по-ефективното управление на учебните заведения и към подобряването на контактите между училищата и бизнеса. Идеята е да се създадат възможности за сътрудничество между конкретни училища и компании, което ще помогне на учениците да опознаят различни професии и да получат по-добро кариерно ориентиране.

На събитието присъстваха още народни представители, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, началници на регионални управления на образованието, директори на училища, водещи мениджъри и представители на работодателски организации.