Цацаров: За инцидента в Хитрино са назначени 24 експертизи

Експертизата за скоростта на влака ще бъде готова в понеделник

Композицията е пристигнала 15 минути по-рано, каза в Шумен главният прокурор Сотир Цацаров. Той каза, че не изключват никоя от версиите. Назначени са 24 експертизи. В момента се прави оглед на мястото на произшествието в Хитрино. Разпитани са 31 свидетели. Иззети за разследването са всички видео и фотоматериали, каза още главният прокурор.

Проверяваме всички версии. На първо място следва да кажем, че изключваме на този етап версиите за умишлено причиняване на произшествието. Ние считаме, че става дума за непредпазливо причиняване на самото произшествие. Считаме, че една от водещите версии действително е скорост, която е далеч над ограниченията за скоростта за навлизане в гарата. Можем да се ангажираме с официално становище само след като разполагаме с експертизата, коментира главния прокурор.

Цацаров посочи и основните линии на разследване:

На първо място е превозвачът. Това е самата компания "Булмаркет". На второ място е товародателят и съответно товарополучателят с оглед превозването на опасните товари; производителят и съответно търговецът, който е свързан с превоза на този товар. Част от товара е бил предназначен с крайна гара Русе. Това е пропан-бутанът. Пропиленът е следвало да влезе в Румъния. На трето място това касае самият влак. Като казвам влак, имам предвид всичко - от организацията на гарата в "Нефтохим" - Бургас, действията на маневрената бригада на опериращата там фирма, която е осъществила маневрите и съответно композирането на влаковата композиция, през движението на влака, обръщането на локомотивите спрямо посоката на подвижния железопътен състав, тоест на вагоните на две гари.

На следващо място главният прокурор посочи регистрацията на вагоните, регистрацията и състоянието на вагоните, част от които са румънски, а не са български.

Мисля, че два от вагоните само принадлежат на превозвача. Това са тези, които са използвани като буферни, предпазни празни вагони, действията на локомотивната бригада и всички документи, свързани с трудовите правоотношения на локомотивната бригада и най-вече с режима на труд - спазване на почивки, спазване на режим на безопасност и разбира се, общо взето състоянието на железния път, както и състоянието на сигнализацията. До този момент по отношение на сигнализацията, която е давала съответните сигнали за така нареченото "отклонение" в района на гарата, както и за ограниченията на скоростта, не са установени отклонения.

В понеделник се очакват резултатите от експертизата, която ще установи с каква скорост се е движил влакът, подчерта Цацаров:
Влакът се е движил, изпреварвайки своето разписание. Той е трябвало да пристигне в 06 часа и 02 минути на гарата в Хитрино. Влакът е пристигнал мисля, че около 15 минути по-рано, разбира се, би следвало да пристигне, ако произшествието не бе станало. Считаме, че една от водещите версии действително е скорост, която е далеч над ограниченията за скоростта за навлизане в гарата.