Министър Кралев инспектира ремонта на високопланинска база „Белмекен“

През януари 2017 ще започне и втората част на ремонта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев инспектира ремонта на вископланинската спортна база Белмекен, който тече от ноември. Общата стойност на ремонта е 450 000 лв. собствени средства на „Национална спортна база“ ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. Ремонтът протича на два етапа.     В момента се подменя дограмата и се ремонтира входното фоайе на хотелската част, както и на всички общи части до 3-тия етаж на сградата. Изцяло се ремонтира помещението, което се използва от спортистите за кафе-бар, както и двете зали за гребане. Настоящият ремонт трябва да приключи до коледните празници, тъй като в Белмекен очакват отбора по плуване на ПАОК и чуждестранни и български отбори по гребане. В момента в Белмекен лагер провеждат националните ни отбори по борба мъже и жени, както и елитните гребци на Украйна.
След 10-дневно прекъсване през януари 2017 г. ще започне и втората част от ремонта, която включва реновиране на топлата връзка към Хотел 2 в базата, реновиране на хотелски стаи в Хотел 1, както и цялостна подмяна на електрическата инсталация. Крайният срок за приключване на дейностите е края на януари 2017 г.
Очаква се след приключване на ремонта базата да привлече още повече спортисти, които да проведат подготовката си там. „Доволен съм, че Национална спортна база успя да финансира със собствени средства ремонт на спортната база „Белмекен“. Тя е строена през 1968 г. и от много години не е правено нищо по нея“, коментира министър Кралев. „Базата е уникална за цяла Европа, надморската височина от 2050 м. я прави много подходяща за провеждане на тренировъчни лагери за много спортове. Имаме добро оборудване, след ремонтите ще подобрим условията в хотелската част и по този начин ще привлечем още спортисти“, добави той.
От началото на 2016 г. НСБ ЕАД е инвестирало над 50 000 лв. и в ново оборудване за медицинския център, което позволява да бъдат лекувани множество травми. Терапевтичният център разполага с високочестотен лазер, оборудване за криотерапия и текар терапия.
Ремонтът на Белмекен е част от програмата на Министерството на младежта и спорта за изграждане и реконструкция на спортни съоръжения в цялата страна, по която за 2 години са финансирани 31 обекта в 15 общини, като 22 от тях са завършени, а 9 са в процес на реализация.