Десетки хиляди поляци с демонстрация в подкрепа на свободата и демокрацията

Във Варшава протестиращи се събраха пред бившата централа на полската комунистическа партия

Десетки хиляди поляци излязоха по улиците във вторник вечерта, за да протестират срещу правителството и във връзка с 35 години от наложеното от комунистите военно положение, съобщават "Франс прес" и "Ню Йорк таймс".

Демонстрантите обвиняват настоящото дясно правителство, че подкопава демокрацията.

 Във Варшава протестиращи се събраха пред бившата централа на полската комунистическа партия и след това се прехвърлиха пред сградата на управляващата партия "Право и справедливост".

"Днес, като преди 35 години, правителството ни атакува, лишавани от свободата ни", каза Матеуш Кичовски, лидер на продемократичното движение KOD.

"Днес ние трябва всички заедно да се надигнем. Солидарност е това, което днес ни обединява, както беше и в миналото", добави той.

Демонстрантите отдадоха почит на жертвите на репресиите, които последваха след налагането на военно положение от генерал Войчех Ярузелски на 13 декември 1981 година.

Според полските медии протести са проведени във вторник в повече от 80 населени места в страната.

В същото време управляващата партия проведе свое събитие за отбелязване на годишнината. Хиляди хора участваха на мероприятието. Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински разкритикува опозицията, че се "опитва да сравни сегашното правителство с онова от онази ера; връщането на реда в Полша във военно положение".

Той добави, че Полша сега се е превърнала в "европейската нация с най-много свободи".

 

Полската опозиция критикува управляващите, че се опитват да прокарат реформи, с които се цели парализиране на институциите. Партията на Качински спечели властта в края на 2015 година, възползвайки се от страха от мигрантската криза. Самият Качински предупреди, че бежанците носят "холера на гръцките острови, дизентерия във Виена и други паразити".

В същото време в интервю бившият лидер на движението "Солидарност" Лех Валенса предупреди, че "те унищожават всичко, за което се борих".

"Свободата и демокрацията в Полша са в опасност", предупреди той.