"Гранична полиция" се сдоби с 12 високопроходими автомобила от Германия

Благодаря на канцлера Ангела Меркел, която изпълни ангажимента си, който договорихме в Истанбул, каза премиерът Борисов

В базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция „Гранична полиция“ се състоя официална церемония за предоставяне на дарение от Федералното министерството на вътрешните работи на Германия на министерството на вътрешните работи на България.

Д-р Хелмут Тайхман, ръководител на отдел „Федерална полиция“ във Федералното министерство на вътрешните работи връчи ключовете на 12 нови високопроходими автомобила на заместник-министър Филип Гунев с думите: "Миграционният натиск, под който се намира България, е значителен. Българската „Гранична полиция“ трябва да пази границите с Турция и с Гърция. Ние много добре съзнаваме, че голяма част от мигрантите се стремят да стигнат до Германия. Германският федерален канцлер преди няколко дена заяви, че ситуация като тази от лятото на 2015 година не бива да се повтаря. В този смисъл е важно да допълваме нашето сътрудничество чрез двустранни мерки и отвъд операциите на ФРОНТЕКС. Радвам се да предам днес тези автомобили, които са предназначени за използване за операции по трудните от топографска гледна точка граници на България.“

По думите на зам.-министър Филип Гунев, помощта на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия е символ на подкрепата в опазване на външните граници на ЕС, признание и оценка за усилията на България. Можете да разчитате, че ние винаги ще бъдем на ваша страна, изтъкна Петер Колб, министър-съветник в посолството но Федерална Република Германия в България. Признание към правоприлагащите органи на германските партньори изрази и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, който благодари сърдечно за всички жестове на подкрепа през годините. Той посочи, че безвъзмездно предоставената на Главна дирекция “Гранична полиция” транспортна техника е изключително навременна и необходима за повишаване на мобилността в охраната на границата. Всичките 12 високопроходими автомобила ще бъдат използвани за противодействие на незаконната миграция и трансграничните престъпления по българо-турската граница.