От днес започва преместването на дерайлиралите цистерни с газ в Хитрино

Обществен съвет, в който членуват и жители на Хитрино, ще помага за разпределението на помощите към най-нуждаещите се

От днес започва преместването на дерайлиралите цистерни с газ в Хитрино. Очакванията са транспортните дейности да отнемат поне 4 дни. По план днес трябва да бъдат извозени две цистерни. През цялата нощ на терен имаше два екипа на пожарната, които охлаждаха горелите вагони. Вчера беше тампониран неизбухналият вагон, от който изтичаше гориво и бяха изградени две площадки, които днес ще се използват при товаро-разтоварната дейност. В района около цистерните непрекъснато се правят замервания на равнището на обгазяване.

От МВР уверяват, че около вагоните вече е безопасно. Оттам заявиха, че хората ще могат да се върнат след като всички цистерни бъдат изведени на безопасно място. Тогава ще се направят и замервания по домовете. Към момента има организация за храненето на животните, останали в имотите, като то се прави само когато не се извършват никакви рискови манипулации по цистерните. Вчера бяха доставени 15 от фургоните, в които временно ще се подслонят хората, останали без дом след експлозията.

Искането на кмета на Хитрино е да се осигурят 23 временни жилища, защото толкова са и разрушените къщи. За момента фургоните са разтоварени в близкото село Тимарево. Те ще бъдат монтирани в Хитрино, когато приключи преместването на цистерните и селото стане безопасно. Междувременно продължава и кампанията за набиране на средства за хората, останали без дом.

Обществен съвет, в който членуват и жители на Хитрино, ще помага за разпределението на помощите към най-нуждаещите се.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен