Готов е електронният регистър на паметниците в София

Става въпрос за онлайн приложение на Публичния регистър на възпоменателните обекти, художествените елементи и произведенията на изкуството в обществената среда

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представи официално електронния регистър на паметниците в София.
Той вече е напълно достъпен в онлайн пространството на адрес: http://registersofia.bg
   
Електронен регистър на паметниците и художествените елементи на територията на Столична община, както е неговото пълно название, вече е достъпен в Интернет. Оновната му цел е да предоставя надеждна информация и снимков материал за всички паметници в столицата.
   
Става въпрос за онлайн приложение на Публичния регистър на възпоменателните обекти, художествените елементи и произведенията на изкуството в обществената среда на София.
   
В регистъра се съдържат сведения за местонахождението, характеристиката и актуалното състояние на обектите с мемориални и публични художествени функции в 24-ите района на Столична община. Информацията постоянно се допълва и актуализира от екип на Регионален исторически музей – София.
   
Обектите могат да бъдат открити по няколко начина: чрез общата търсачка, с приложената карта, посредством списъка на общините или чрез някоя от категориите. Те са следните: паметна плоча, паметник, скулптура, чешма/фонтан, свободно стоящ паметен знак, декоративен елемент.
Информацията за конкретен паметник съдържа: пълно наименование, описание, вид, дата на създаване, исторически период, към който спада, автор, точно местоположение, което е визуализирано и чрез приложена карта.
   
Регионален исторически музей – София се грижи за цялостната поддръжка на регистъра.
   Снимка на Деня

Щрихи от Плевен