Кметът Йорданка Фандъкова обсъди бюджета на София с КНСБ

Последните изследвания на Института за пазарна икономика показват, че София е успяла, както да излезе от икономическата криза от 2008-2009 г., така и да преодолее последиците от нея

Експертите отбелязват, че принос за това има и финансовата политика, която Столична община водеше - на първо място като запази нивата на основните данъци и на второ, като инвестирахме огромни средства в строителство на нова инфраструктура и цялостно възстановяване на базовата транспортна инфраструктура.
Нивата на заплащане в София вече са равни на тези в почти всички балкански столици. Единственото изключение е Солун, където те са по-високи. Това каза кмет на София Йорданка Фандъкова, която представи в КНСБ проекта за бюджет на столицата пред ръководството на синдиката и представители на ключови федерации.
Нивата на заплащането и на разходите за труд като цяло са съпоставими с тези в останалите големи градове в региона - брутна средна заплата в София е 663 евро, в Белград е 647 евро, в Букурещ - 627 евро, Скопие - 526 евро и Солун - 1455 евро, посочи Фандъкова.
Експертите подчертават, че местната данъчна среда в София е стабилна и предвидима. Сравнена с основните си конкуренти дестинации в региона София се отличава с редица сравнителни предимства, каза кметът Фандъкова.
   
В София отдавна вече не стои въпросът за ниската цена на труда като фактор за инвестициите, проблемът тук по-скоро е свързан с подготовката на кадрите, посочи също Фандъкова.
Крайно време е темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 година заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По данни на синдиката у нас заплащането в момента е с 22% по-ниско от това Румъния и цели 35 на сто по-малко от това в Сърбия. За да се измъкне страната от демографската криза, да спре изтичането на хиляди българи от страната, увеличението на доходите трябва да се превърне в обща кауза на всички политически сили през следващите години, посочи Димитров.
Той посочи и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в националния бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът "Училищно и детско здравеопазване" и науката, в лицето на БАН и Селскостопанска академия. Ако разходите в бюджета не бъдат преструктурирани, в тези сфери ще възникне напрежение и дори протести, предупреди президентът на КНСБ.
Социалната сфера трябва да получи допълнителни средства, аз винаги съм настоявала за това, обяви Йорданка Фандъкова.
Проектът за бюджет на София е в размер на 1,2 млрд. лв., каза Фандъкова.
Основния му приоритет е да се развива столицата като зелен град и място за иновации. През 2017 година ще продължи ремонта и изграждането на градска пътна инфраструктура, като се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване на и поддържане на междублокови пространства, ще бъде увеличен графикът за миене на улици.
Не увеличаваме основните данъци и такса битови отпадъци. Продължаваме с мерки за по-добра събираемост - тази година имаме 50 млн. лв. повече спрямо миналата година, посочи също кметът Фандъкова.