Изгубеният в Стара планина турист е жив и здрав

Общество

16-12-2016, 16:27

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Издирването на изчезналия турист продължава

Издирват мъж в Стара планина

Пристигнал е сам на хижа "Левски"

Русенският турист Тодор Владимиров сам е пристигнал на хижа "Левски", съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС), цитирано от Дарик. Около 15.00 часа той е влязъл в хижата и си е поръчал чай, за да се сгрее. От службата все още нямат информация къде е бил през последните дни, къде и как е нощувал.

По предварителна информация той е останал изнанедан, че е бил търсен и за издирването му е била организирана специална спасителна акция с участието на вертолет.

Днес по-рано над 20 планински спасители участваха в издирването на 40-годишния планинар, с когото беше изубена връзка преди няколко дни в района под връх Жълтец в Централна Стара планина. Екипите работят, но към момента претърсването е безрезултатно, съобщиха по обяд от ПСС. Оттам уточниха, че на част от пътеките, които се обхождат, липсва мобилен обхват и няма връзка между централата и самите спасители.

Участващите в акцията по претърсването днес се разделиха на три групи и поеха към хижите „Добрила”, „Рай” и „Равнец”. Очакванията бяха днес да минат през всички маркирани пътеки. Основното предположение за случилото се преди дни е, че Тодор се е изгубил и е потърсил скривалище, за да може екипировката да го предпази от ниските температури. По предварителна информация е имал и вода и храна за не повече от 4-5 дни.

„При трайно ниски температури – около минус 15-16 градуса, шансовете за оцеляване вече пети ден намаляват драстично. Малки са, но ние продължаваме. Надявам се да го намерим. Когато това стане, Тодор ще бъде поет от лекарите на общинската болница”, коментира по-рано кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Според него трябва да се предприемат законодателни промени, за да може подобни инциденти да бъдат сведени до минимум: „Трябва да се въведе регистрационен режим, в който всеки турист да се обозначава. Ако туристът се движи с гривна, той може да бъде локализиран много по-бързо. Военните и полицаите трябва да се екипират по-добре, за да са полезни при спасяване в планината”, каза още Кабаиванов.

Издирваният в Стара Планина Тодор Владимиров е строителен алпинист от Русе. Има богат опит с планински маршрути. Занимавал се е и с пещерно дело. Днес в акцията беше включен и вертолет „Кугър“ от авиобазата в Крумово.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"