Премиерът Борисов разговаря с Доналд Тръмп

Борисов: На плещите Ви лежи огромна отговорност, става въпрос за човешки животи по целия свят

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Двамата обсъдиха актуалната международна и вътрешнополитическа обстановка, като отбелязаха отличното досегашно партньорство на двете страни и изразиха очакване то да продължи да се развива и при новата американска администрация.
Премиерът Борисов запозна Доналд Тръмп с макроикономическите показатели на страната ни, като отбеляза ръста на икономиката, който е един от най-високите за Европа, нулевата инфлация, ниските данъци и нисък външен дълг. Той посочи, че тази стабилност, както и ролята на България в региона, я правят едно от най-сигурните места за инвестиции. Обсъдени бяха и мерките, които страната ни предприема за диверсификация на енергийните източници и трасета.
Министър-председателят отново представи позицията си, че нормализиране на обстановката в света и в частност в Европа след връхлетялата я мигрантска криза може да бъде постигнато само с прекратяване на военните конфликти, които са основна причина за бежанските потоци. Борисов подчерта и ролята на лидерите на най-големите държави в този процес. „На плещите Ви лежи огромна отговорност, става въпрос за човешки животи по целия свят”, обърна се министър-председателят към новоизбрания президент на САЩ.
Доналд Тръмп изрази очакване в най-скоро време да се осъществи среща между двамата, на която в личен разговор да обсъдят възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество. Чрез премиера Борисов той предаде пожеланията си в навечерието на Коледа към целия български народ за благополучие и успех.