Специалисти от ВТУ преподадоха метода Монтесори в Помощното училище

Животът

17-12-2016, 09:08

Снимка:

Диди Христова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Екипът в търновското школо вече работи по технологията на саморазвитието

Целият педагогически състав на Помощното училище „Теодосий Търновски” във Велико Търново успешно премина първия по рода си обучителен семинар по метода Монтесори. Той се организира от новосформирания департамент за продължаващо образование и квалификация на педагогически специалисти, учреден към Великотърновския университет. Методиката на Мария Монтесори, макар и позабравена във времето, се смята за една от най-успешните при работа с деца от рискови групи. У нас интересът към нея тепърва се повишава, което провокира представители на новосформирания департамент за продължаващо образование и квалификация на педагогически специалисти, учреден към Великотърновския университет да проведат интензивен обучителен курс, в различни социални и учебни заведения. 
„Всичко е новост, тъй като самата наредба № 12 излезе през септември, а с нея и изискването да създадем този департамент, който ние действително сега конструираме – това означава учебни програми, съответно подготовка на лектори и всички онези елементи, които са свързани със структурата на един департамент”, разясни за Общинското радио проф. Радослав Радев, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. По негови думи началото на обучителната дейност от страна на департамента започва именно с курса, проведен в помощното училище в старата столица. 
Всички 17 педагози от педагогическия персонал на помощното училище са получили сертификат за успешно преминат курс на обучение по образователната система на Мариа Монтесори, която тепърва навлиза, информира Проф. Антония Кръстева – преподавател във ВТУ и лектор по време на курса. 
Екипът в помощното училище вече работи по технологията на саморазвитието на Монтесори. От училищната управа подчертават, че методът е изключително полезен и необходим, тъй като още в края на миналата учебна година е изграден и специализиран кабинет, в който да се провеждат практическите действия по метода, информира Деница Ценкова, заместник - директор учебна дейност