Хората от Хитрино имат най-голяма нужда от хранителни продукти, каза областният управител на Шумен Донка Иванова, цитирана от БТА.

Иванова участва в заседание на Обществения съвет на Хитрино, който заседава в съседното село Тимарево.

До момента са доставени завивки, матраци, много дрехи, заявени са безплатни изследвания за хора с кардиологични проблеми, както и безплатна рехабилитация в Несебър.

Областната администрация в Русе е заявила желание да подпомогне финансово едно семейство, а в съседно село има безплатни лекарства, превързочни материали и обезболяващи.

Доста хора от цялата страна предлагат своите къщи за настаняване на пострадалите жители от Хитрино, обясни още Иванова.

Една седмица след инцидента в Хитрино бедственото положение остава в сила.

Службите нямат намерение да рискуват и няма да отменят режима до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи.

Продължават да действат и ограниченията за достъп на живущите в Хитрино до къщите им, но при определени възстановителни работи, ще може да се допускат доброволци.

В операцията в Хитрино са участвали до този момент 771 служители на МВР, съобщи вчера вечерта министърът в оставка Румяна Бъчварова. Всички те ще бъдат наградени, но по думите на министъра, най-важна е признателността, която всички ние трябва да храним към тях.

Днес предстои да бъдат извозени три цистерни.

Така в Хитрино ще останат само пет, но според министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски, именно те са най-опасни, защото връзките им са усукани. Затова те ще бъдат изведени по специален метод без риск от искри.

Фирмата-собственик на катастрофиралия преди седмица в с. Хитрино влак трябва до 15 дни изведе всички опасни цистерни извън територията на Шуменска област. Има заповед за това, но до този момент няма информация как точно това ще стане.

След изразеното вчера недоволство от жителите на Хитрино и успокоителните резултати за качеството на водата и въздуха, очаква се жителите да изчакат търпеливо обещаната им за понеделник среща, защото за днес и утре най-важно е да бъдат изведени останалите 8 цистерни. За 09.00 е насрочено и поредното заседание на Обществения съвет, който разпределя помощите за пострадалите.