Десетки пожари заради комини в Благоевград

35 са пожарите, причинени от непочистени комини досега

35 пожара, причинени от непочистени комини, са се случили в Благоевград от началото на зимния отоплителен сезон. Броят на инцидентите е двойно по-голям в сравнение със същия период на миналата година. Жертви няма, но щетите, които огънят нанася при такъв вид пожари, са сериозни.

Коминът причинява пожар, когато е непочистен. Задължението да поддържат комините си проходими е на собствениците на апартаменти. Много често обаче те действат без синхрон помежду си, всеки чисти, както, където и когато намери за добре и много често в крайна сметка комините остават запушени и опасни.

"Лично аз си ги чистим нашите, ние тука сме в новио квартал."

"Как ги чистите?"

"Еми та с четка, надолу с въжета и го прочиста."

"Аз си го чистим само мойо дел, па нанадол нека си го чистят."

"Пълно е със сажди и не поемат нагоре, напалиш печката, она повръща, разбираш ли…"

"Почистил съм комино, па да видиме."

Пожарът в комина е много коварен, защото апартаментите много бързо и неусетно се пълнят с отровни газове, които са смъртоносни.

Валентин Василев, Служба за пожарна безопасност: "Изпуска тези димове в апартамента и докато ние спим, можем дори да не разберем и да бъдем задушени от дима."

При пожар първото, което хората трябва да направят, е да преместят горимите материали далеч от комина. "Могат да се опитат с елементарно гасене, това се извършва както с мазнините с оцет, тъй като смолите вътре в коминното тяло реагират с оцета и по-бърже се извършва това гасене."

От Службата за пожарна безопасност съветват почистването на комини да се извършва от професионални коминочистачи, защото те най-добре познават особеностите на различните видове комини. Почистването трябва да бъде два пъти годишно – преди и след отоплителния сезон.