МОН преведе парите за ремонта на Жълтото училище

Мисия Пловдив

19-12-2016, 09:07

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството отпусна 1.1 милиона лева за Жълтото училище в Пловдив

Това решение е важно не само за АМТИИ и Европейската столица на културата - Пловдив, но и за цялата страна

МОН е превело милион и 100 000 лв. за ремонта на Жълтото училище, който ще започне през пролетта на следващата година. Това съобщи  ректорът на АМТИ – Пловдив проф. Милчо Василев.
Това решение е важно не само за АМТИИ и Европейската столица на културата - Пловдив, но и за цялата страна, защото така сградата на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 г., ще бъде съхранена за поколенията, коментира  професор  Милчо Василев. Амбицията на АМТИИ е ремонта да започне през април следващата година и да завърши до края на месец октомври.
Ректорът на АМТИИ професор-академик Милчо Василев обясни, че спасяването на Жълтото училище е национална кауза и по предварителни разчети проектът за укрепването на емблематичната сграда е на стойност около 1.2 милиона лева.
„Това решение е резултат от упоритата работа на Академията, която започна още през първия ми мандат като ректор преди 4 години, и алармиране на институциите. След дълго ходене по мъките, вече съм уверен, че Жълтото училище ще бъде бисер в ансамбъла на Стария град“, коментира ректорът професор-академик Милчо Василев.