Станимир Стоилов: Мястото на Наско е във футбола и на "Герена"

Аз започнах с юношеския тим на Левски

Най-успешният треньор на Левски през новия век Станимир Стоилов пожела множество успехи на настоящия треньор на отбора Елин Топузаков. Бившият защитник стана капитан на "сините" под негово ръководство и сега Мъри иска да го види как триумфира с любимия си отбор.

"За съжаление, никога не съм контактувал с него като треньор. Сега е получил своя шанс отново, надявам се да надмине Станимир Стоилов. Ще се радвам от все сърце да го направи."

"Той и играчите от неговото поколение сложиха старта на моята кариера, нека отидат още по-високо. Видях у него страст да налага млади играчи, сега не можах да го видя. Невинаги резултатите могат да кажат къде ще стигнеш, въпросът е да изчистиш играта си. Надявам се Елин да ме надмине десетократно. Всичко друго е спекулации", заяви Стоилов.

Той говори и за човека, с когото постигна най-големите си успехи като треньор - Наско Сираков. Наскоро се появи информация, че той може да отиде в ЦСКА, но според Мъри такова нещо няма как да се случи.

"В никакъв случай Наско Сираков не може да работи в ЦСКА. Той дори не може да се замисли за такова нещо. Понякога си създаваме бомбите, за да си ги опровергаваме. Неговото място е във футбола и на "Герена", това е", сподели още Стоилов.

Той говори и за новия собственик на клуба Спас Русев, като разкри, че той е единственият бос на "сините" в последните години, с когото е имал разговор на футболна тематика около "сините".

"От моето напускане на Левски до днес, Спас Русев е първият собственик, който с идването си имаше желание да проведем разговор на тема "футбол". Искаше да знае какво мисля за темата Левски, както и той. Проведохме положителен разговор с него. Друг никой не се е обръщал към мен и за съвет."

"Да, имало е, когато се оцапа отборът, да ме потърсят за нещо. Но това е. Като идея, като визия, което има Спас Русев за пътя, за мен е много добре. Аз всеки собственик го оценявам по това какви инвестиции прави в клуба си. Тогава беше започнал да прави промени, затова заслужава доверие. Надявам се всичко да е за добро."

"Явно е, че има проблеми, има забавяне, защото се вижда по инвестициите в клуба. Но ако успее да развие идеите си, ще бъде добре. Лошото е, че футболните хора, треньорите, живеем в собствената си лъжа, казваме, че нещата се развиват и вървят, но оценката за футбола винаги е стадионът. Няма отбор, който да играе добре и стадионът му да е празен."

"Избягвам да коментирам вече темата "Левски", защото от дълги години говоря по-глобално за футбола. Моите разбирания как трябва да изглежда отборът, явно се разминават с хората, които се занимават с него в последните години", сподели по темата Стоилов.

Той се изказа доста критично за новата смяна треньори в България. Според него, те живеят в самозаблуда и затова няма резултати на високо ниво в огромния процент отбори у нас.

"И аз бях млад треньор, почнах директно с юношеския отбор. При мен имаше един много важен процес, защото дълги години работих с треньори, като Херо, Люпко Петрович, Абрамчик, Федотов... От тях съм взимал най-доброто, после ходих в Барселона, учих се от Франк Рийкард и станах треньор на Левски след това."

"Въпросът е колко имаш качества, да следваш нещо безрезервно. Знаех как трябва д аизглежда моят Левски и го следвах. Който не вървеше по пътя, си заминаваше. За мен не беше лесно, но в името на развитието на клуба, съм го правил. В последните години у нас е низ от компромиси и затова нямаме треньори. Само оправдания, само компромиси и съответно - само провали."

"За жалост, в България само 5% от треньорите някога са се сещали да питат някой треньор за нещо. 80 мача имам сао в Европа, другите нямат толкова и в първенството. А аз продължавам да се обаждам на колеги и да се съветвам с тях."

"Може би новите треньори разбират повече от нас, не знам. Но понякога хората са "футболно заслепени". Това виждам сега у нас - без ясна стратегия как играе отборът им, до къде могат да стигнат. Само и само да се харесат на ръководители, на себе си... Низ от лъжи и оправдания"