ГДБОП задържа група иманяри

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура

Петима души са били задържани в хода на действията, проведени под наблюдението на Специализираната прокуратура; Иззети са 325 предмета, 269 монети, пръстени, керамични съдове, ножове от епохата на Античността и Средновековието

Специализираната полицейска операция за разкриване и пресичане на престъпна дейност по чл. 321, ал. 3 във вр. с ал. 2 и по чл. 277 а, чл. 278, чл. 278 а и чл. 339 от НК е проведена на 14 декември. Действията са осъществени съвместно от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, колегите им от секторите БОП в Стара Загора, Хасково, Кърджали и на областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив. Спецакцията, реализирана след едногодишно наблюдение на престъпната група, е проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура.
В хода на действията са задържани петима членове на групата, действала на територията на областите Смолян и Пловдив. На този етап от разследването е изяснено, че те са се занимавала се с търсене, придобиване, съхранение, предлагане и отчуждаване на предмети, представляващи културни ценности. Установени са и множество хора, съпричастни към престъпната им дейност, включително и от други области на страната.
При процесуално-следствени действия, осъществени на 18 адреса, и обиски на 12 души са иззети: 325 метални предмета с различна форма, големина и размери; 269 монети; 42 пръстена; четири керамични съда; три старинни ножа. Сред иззетите гривни, пръстени, накити, бронзова фигурална пластика, фибули, коланни апликации и други има предмети от епохата на Античността и Средновековието. Сред монетите се отличават златни византийски солиди, сребърни римски императорски монети /денар/, както и тракийски и македонски монети /Филип II/.
Намерени са също така 11 металдетектора с антени, зарядни устройства, пити, батерии, слушалки; два преносими и един настолен компютър; две флаш-памети; 962 боеприпаса за огнестрелно оръжие от различен калибър; револвер; пушка без сериен номер; 11 мобилни апарата.
За срок до 24 часа са били задържани двама мъже от Смолян - Н.Д. /51 г./ и Т.Д. /57 г./, Б.Б. /59 г./ от село Хвойна, и К.С. /47 г./ и И.С. /43 г./, и двамата жители на село Павелско, обл. Смолян.
Те са привлечени под наказателна отговорност за престъпления по чл. 321, ал. 3, предл. 2-ро, т. 2 вр. ал. 2; по чл. 277 а, ал. 3 и ал. 7; чл. 278, ал. 6, предл. 3-то и по чл. 399, ал. 1 от НК. След изтичане на полицейските мерки за задържане са им наложени мерки „парична гаранция“.
Работата по образуваното досъдебно производство продължава под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура.