Фандъкова: София е единственият град, който излезе от икономическата криза

В проекта за бюджет за 2017 година се залага двойно увеличение на средствата за междублокови пространства

В последните две-три години София успя да влезе в много престижни международни и национални класации за икономическо развитие и добър бизнес-климат. Според последното изследване на Института за пазарна икономика София е единственият български град, който е успял да излезе от икономическата криза, да преодолее последиците от нея, да привлича инвеститори. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на „най-важният инструмент за реализиране на управленската ни програма и заложените в нея приоритети“ – бюджетът на Столична община за 2017 година.
   
По думите на Фандъкова с последователните ни политики инвестираме огромна част от публичния ресурс именно в мерките за подобряване транспортната и образователна инфраструктура, както и в подобряване на качеството на живот чрез политики за модернизация на градския транспорт, развитие на метромрежата, инвестиции в паркове и екологична сигурност.
   
Кметът на София представи постигнати резултати в развитието на София, за което принос има финансовата политика на общината. Инвестициите в добра градска среда са усилия за подобряване качеството на живот. Затова и тази година запазваме големите устойчиви приоритети, посочи Фандъкова. Те са транспортна инфраструктура и модерен транспорт, екология, образование и сигурност.
   
В ключовите приоритети са поставени нови акценти – това са ремонти и изграждане на квартални улици, реконструкция на междублокови пространства и развитие на веломрежата. В проекта за бюджет за 2017 година се залага двойно увеличение на средствата за междублокови пространства – от 4 на 8 млн. лв., 34,6 млн. лв. за изграждане, поддържане и ремонт на уличната мрежа с нови 30 улици за цялостни ремонти и 50 км веломрежа.
   
Общият размер на бюджета за 2017 г. е 1,257 млрд. лв. От 2012 г. имаме устойчива тенденция на по-добра събираемост на данък от недвижими имоти, информира също столичния кмет. Благодарение на създаването на електронна система с Министерство на транспорта от 2013 г. досега сме увеличили с ¼ събираемостта на данъка върху моторните превозни средства.
   
Заместник-кметовете на Столична община представиха бюджета по отделни ресори. Към момента има над 93% изпълнение на приходите на общината. посочи заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той представи идеята да бъде направено програмно бюджетиране за здравеопазването.
   
Продължаваме с ремонти и цялостна реконструкция на бул. „Дондуков“, ул. „Граф Игнатиев“. Ще се ремонтират и трамвайното трасе по бул. “Македония” и бул. “Цар Борис III”, рехабилитация на трасето по ул. “Каменоделска”, каза Евгени Крусев