Откриха огнище на птичи грип близо до Пловдив

Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прахът с перата, при пряк контакт на хората със заразени птици

Констатирани са три първични огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в областите Видин, Враца и Пловдив. Това каза зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова на извънредна пресконференция в сградата на Агенцията. „До момента сме констатирали три първични огнища, едното е в област Враца в дивечовъдно стопанство. След епидемиологично проучване се установи връзка с две вторични огнища в област Видин. Стопани са закупили за доотглеждане заразени птици от стопанството“, обясни д-р Петкова. „Констатирано е и първично огнище във видинското село Ново село в птицевъден обект тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици за лични нужди,“ допълни още тя и обясни, че в резултат на засиления контрол, който Агенцията извършва в страната заради влошената епизоотична обстановка в Европа, се взимат проби от промишлени птицевъдни обекти. Констатирано е огнище на болестта и в промишлен птицевъден обект в село Маноле, област Пловдив. Д-р Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които са доставени от Унгария. „Тъй като през последните месеци епизоотичната обстановка в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена, само в рамките на месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния има констатирани случаи на инфлуенца по птиците, бяхме уведомени от ЕК, че пратка с еднодневни патенца пътува за България. Тъй като птиците са от обект, който се намира в близост до зоната на наблюдение на Унгария, веднага разпоредихме клинични прегледи и взимане на проби“, заяви д-р Петя Петкова.
Зам.-изпълнителния директор на БАБХ каза още, че на този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. „Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прахът с перата, при пряк контакт на хората със заразени птици.“ Каза д-р Петкова. Като превантивна мярка тя посочи, че е важно фуражите да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините, които се използват за изхранване на птиците. Така се избягва възможността диви пернати да заразят храната, а от там и питомните да бъдат заразени със вируса. Всички болни и възприемчиви птици в засегнатите стада са унищожени и труповете им са обезвредени по начин, който гарантира унищожаването на вируса. Извършена е и дезинфекция в засегнатите стопанства.
„Най-вероятно всички от вас са боледували от грип досега. Това е нормална настинка и неразположение с мускулни болки и течение от носа, неразположеност, висока температура. Данните от държавите членки, които са засегнати от този щам досега, не показват да има сериозна заплаха за хората. Категорично щамът е зооноза като всеки друг грип, но не е така патогенен за хората.“ Това допълни д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ. Той допълни, че заболяването е изключително патогенно за птици, особено за кокошки и пуйки. Засяга основно животните и причинява големи финансови щети за стопаните.
Като превантивна мярка срещу разпространението на инфлуенцата от днес е забранен ловът на пернат дивеч. Важно е да се избягва всякакъв контакт с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на вируса. Извършват се засилени клинични прегледи в цялата страна, забранени са пазарите за птици. В село Маноле пратката е била от 3150 еднодневни патенца, идващи от Унгария. Извършена е проверка къде са доставени други пратки от тази страна и от всички стада са взети проби. Резултатите са отрицателни за наличие на вируса. Няма опасност от консумация на пилешко месо и продукти от птици. Важно е да се спазват основни мерки за лична хигиена. При отглеждането на птици във ферми тип „заден двор“ трябва се използва работно облекло, с което да не се влиза в дома.