Вдигат на 3% данъка за придобиване на имущество

Мисия Бургас

20-12-2016, 11:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Предложението на кмета на Бургас беше прието с мнозинство от съветниците

След лизо час дебати, общинският съвет на Бургас реши да бъде вдигнат данъка за придобиване на имущество от 2,5% на 3%. Предложението беше внесено от кмета на Община Бургас Димитър Николов с аргументите, че данъчното натоварване би обхванало предимно хора, влагащи средства в недвижими имоти и закупуване на регистрирани автомобили. За общинската хазна постъпленията при вдигане на данъка биха стигнали 2 млн.лева, при очаквани приходи за 2016г. в размер на 10 млн.лева.

Според г-н Димитър Николов, след демокрацията в град Бургас са реституирани около 450 парцела. От тях на 300 община Бургас е отказала да даде разрешение за строеж на 

жилищни сгради. Единици са инвеститорите, които с изграждане на сградата осигуряват средства в общинската инфраструктура и я благоустрояват. "90% от инвеститорите нямат ангажимет и по Закон това е така – да благоустрояват зоната на интервенция и строителство. Показателен е примерът в Меден рудник на около 100 метра от Терминала, където местата са в много лошо състояние. Около 800 000 лева са необходими за благоустрояването само на тези два блока. Ние не стимулираме строителството в град Бургас. Заявявам го съвсем отговорно“, каза още кметът. 

Промяната на Наредбата за определяне размера на местните данъци влиза в сила от 1 януари.