Античният театър e №1 Културно-историческа атракция в кампанията Чудесата на България

Мисия Пловдив

20-12-2016, 13:35

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив с приз от първите Годишни награди в туризма

Община Пловдив работи активно през изминалата година в опазването на културно-историческото наследство

На тържествена церемония в Националния исторически музей в София, снощи бяха връчени наградите на победителите в кампанията „Чудесата на България“, която вестник „Стандарт" организира за шеста, поредна година. Тържествената вечер беше уважена от част от политическия елит на страната, бизнесмени, книгоиздатели, журналисти, историци и представители на Българската православна църква.
В категория „Културно-исторически атракции" за номер едно на 2016 г. в кампанията на „Стандарт" беше избран Античният театър в Пловдив. Той спечели вота на читателите в конкуренция с пещерата „Магурата" край Белоградчик" (второ място) и Античния и средновековен град в Сандански (трето място за Епископска базилика - Архитектурно-строителен паметник на културата). Победителят беше обявен от Димитър Главчев, зам.-председател на 43-то Народно събрание, а наградата от името на община Пловдив получи заместник-кметът  по култура и туризъм Амелия Гешева, която  благодари от името на Кмета на община Пловдив, инж. Иван Тотев, и от името на целия екип на общината на организаторите за прекрасната инициатива. „Община Пловдив работи активно през изминалата година в опазването на културно-историческото наследство, в развитието на туризма и инвестира в археологически проучвания и разкопки. Бих искала да пожелая на колегите – представители на местната власт, да не губят ентусиазма си и да знаят, че никога един бюджет не е малък, когато трябва да се покажат „Чудесата на България“. Нека има повече инвестиции в познанието и паметта! Тази вечер победителите са много, това са всички онези хора, които активно работиха за опазването на културно-историческото наследство на България. И аз съм сигурна, че през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, ЗАЕДНО ще покажем всички чудеса на България пред света, защото България заслужава!“, каза в обръщението си при получаване на наградата Амелия Гешева.
В категория „Открития" на първо място беше класиран древният град Мисионис край Търговище, в конкуренция с балнеокомплекса Акве калиде (второ място за община  Бургас) и античният град Хераклея Синтика до Рупите( трето място за община Петрич). Победителят беше обявен от председателя на БСП-Лява България Корнелия Нинова.
В категория „Съкровища" спечели Рогозенското съкровище (община Враца), в конкуренцията на Преславското злато ( второ място за община Преслав)и Съкровището от Летница (трето място за община Ловеч). Победителят беше обявен от Симеон Пашов – председател на УС на „Главболгарстрой“.
В категория „Музеи", първото място спечели Музеят на София, второто място отиде при Музея на розата в Казанлък, третото за Музея на бойната слава в Ямбол. Наградите бяха връчени от зам.-председателя на Комисията по култура при 43-то НС , Ирена Соколова.
 Националният исторически музей, домакин на събитието получи наградата „Музей на музеите“. Отличието на директора  Божидар Димитров, бе връчено от Росен Петров – член на комисията по култура.
През следващата  2017 г. в кампанията ще бъде добавена и категория за православните храмове. По този случай, епископ Сионий от Троянския манастир получи награда от г-жа Славка Бозукова, главен редактор на вестник „Стандарт“  за „Манастир на годината“
Градовете Созопол и Банско станаха  лятна и зимна „Туристическа дестинация 2016“ номер едно на страната. Замъкът в Равадиново е лятна атракция номер едно. Наградите бяха обявени от председателя на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин, и бизнесмена Стефан Шарлопов, Председател на Българския съюз по балнеология и СПА.
Посланикът на Азербайджан у нас Н.Пр. г-жа Наргиз Гурбанова получи награда за „Меценат на 2016 година“ за изключителния й принос за реставрацията на великотърновския „Трапезица". Отличието бе връчено от  Бони Петрунова, заместник-министър на културата.
Награда за Дарител на вярата беше връчена на премиера в оставка Бойко Борисов от Светия синод - за положените усилия за реставрацията и опазването на манастирите и храмовете в страната.
Кметът на Пловдив инж.Иван Тотев и заместник-кметът Амелия Гешева благодарят на всички пловдивчани и гости на града, които отделиха от времето си и гласуваха за Пловдив в двата конкурса. Благодарение на тях и на активната подкрепа на медиите от града под тепетата, Пловдив заслужено спечели нови две големи отличия - Голямата награда за „Старинен Пловдив” в категорията „Специализиран туризъм” по време на първите Годишни награди на Министерството на туризма и първо място за Античният театър  като „Културно-историческа атракция“в националната кампания „Чудесата на България“.