Военни демонстрираха добра координация на учебен полигон Ново село

Военнослужещите показаха, че е свършена много добра работа по време на съвместната подготовка „PLATINUM LION“

„Военнослужещите показаха, че е свършена много добра работа по време на съвместната подготовка  „PLATINUM LION“ 17-1 и аз съм изключително благодарен специално на моите момчета, които и като домакини, и като войници доказаха способности“. Това каза началникът на отбраната генерал Константин Попов по време на заключителния етап на съвместната подготовка, която се провежда на учебен полигон „Ново село“ днес, 20 декември 2016 г. Той отбеляза постигнатия успех при координацията в рамките на една рота, в която участват военнослужещи от различни държави. „На тактическо ниво това означава, че всеки войник и сержант трябва да познава изключително добре тактиките, техниките и стандартните оперативни процедури, за да могат да бъдат постигнати целите“, отбеляза генерал Попов.

Днес на учебен полигон Ново село беше наблюдавана съвместна операция на формирования от Националния военен университет и Сухопътните войски на България, Морската пехота на САЩ и формирования от сухопътните войски на Албания, Румъния, Украйна, Молдова и Сърбия. На демонстрациите на военнослужещите от седемте държави присъстваха също заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов,  както и посланиците на САЩ, Албания, Молдова, Сърбия, Македония и военният аташе на Румъния.

„Тази година беше изключително натоварена, но през следващата предстоят повече и по-мащабни учения“, каза генерал Попов в отговор на журналистически въпроси. „Ще имаме четири огромни учения, като най-голямото е „Saber Guardian“, в което ще участват над 3000 военнослужещи от различни страни с различни типове бойна техника“, посочи той и разясни, че много важен елемент от това учение е преминаването на съюзнически войски през територията на страната, тяхната охрана и разполагане.

Генерал Попов отбеляза още, че през 2016 г. е постигнат голям успех с приемането от парламента на двата проекта за инвестиционни разходи за модернизацията на ВМС и ВВС. „Моето огромно настояване е да продължи проектът за Сухопътни войски и аз съм абсолютно уверен, че през следващата година той ще бъде приет от Народното събрание, защото СВ изпълняват изключително важни задачи не само в усилването на охраната на държавната граница, но и по противодействие на тероризма  и разбира се - при защита на държавата“, беше категоричен началникът на отбраната.

В отговор на въпрос завишени ли са мерките за сигурност в страната с оглед  на трагичните събития в Анкара и Берлин, генерал Попов изрично подчерта, че няма информация за конкретни заплахи, но още преди седмица е дал указания за повишаване на бдителността по време на коледните празници и за засилване на охраната на военни обекти. „При необходимост, в готовност за действие е и 68-ма бригада „Специални сили“, но се надявам да нямаме повод за това“, посочи той.