Румен Христов: Дадохме всичко от себе си и работихме почти денонощно

Политика

21-12-2016, 10:39

Снимка:

Кадър: Нова телевизия

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

РБ върна мандата на президента Росен Плевнелиев

Реформатори прогнозират "студена зима със сибирски студ" за България

Не успяхме да постигнем съгласие за излъчване на министър-председател, което означава, че няма да има съставяне на правителство в рамките на 43-тия парламент. Това заяви заместник-председателят на СДС Румен Христов на излизане от президентството, където делегацията на РБ върна проучвателния мандат на президента Росен Плевнелиев.
"Аз смятам, че трябваше да се направи всичко възможно демократичната общност в България, дясноцентристката общност в България да продължи да управлява. Не чакам добри дни за България. Чака ни студена зима със сибирски студ", каза още той.

На въпрос за предстоящите избори, Христов заяви, че Реформаторският блок е единен. "Ние очакваме добър резултат на предстоящите избори и се стягаме за избори", посочи зам.-председателят на СДС.

Това решение за състава на РБ, който връща мандата, е било взето от Изпълнителния съвет на РБ и ПГ. Той изтъкна, че лидерите са участвали на официалните преговори.

Христов изтъкна, че отиваме на предсрочни избори. По думите му стремежът на РБ за съставяне на правителство в този парламент се е свеждал до запазване стабилността на страната, не поставяне под съмнение подготовката на председателството на България на ЕС и на трето място, продължаване на изпълнението на програмата. Христов бе категоричен именно по изпълнението на програмата не е постигнато съгласие и споразумение в разговорите за изпълняване на третия мандат, връчен от президента.

Той благодари на колегите си, участвали в преговорите за съставяне на правителство.

Ние казахме, че независимо от това дали се намираме в хипотеза за налично мнозинство в парламента, каквото наистина има и към днешна дата или не, ако ние не постигнем договореност по отношение на програмата и приоритетите, които обсъдихме, няма смисъл да се съставя правителство, защото важното е какво ще изпълнява това правителство. Не успяхме да постигнем тези договорки - не предложихме министър-председател и отиваме на избори.

Христов обясни, че са дали всичко от себе си - работихме пет шест дни почти денонощно, на няколко пъти постигахме съгласие и бяхме много близко до съставяне на кабинет.

След като не постигнахме съгласие по отношение на програмата, не искам да казвам кои са препъни камъните, защото това означава да фокусирам вниманието върху някои от колегите, посочи Христов в отговор на въпрос кое се е оказало критичното в преговорния процес.

На въпрос не реализиран мандат би ли означавал край на РБ - Христов заяви, че не е съгласен с тази констатация на Найден Зеленогорски от преди седмица. "Това не е краят на РБ, ние по прозрачен начин водихме преговорите". Той изтъкна, че приказките на БСП, че РБ бавят процеса не са верни, защото изборите могат да бъдат насрочени само след разпускане на Народното събрание, което не може да стане сега, а от новоизбрания президент. Той бе категоричен, че преговорите са резултат от искрено желание от страна на демократичните сили.