1000 лв. глоба за развъждане на риба

Крими

21-12-2016, 10:53

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рибари излизат на протест срещу ИАРА

Редакциите в закона предвиждат още въпросните фирми да предоставят информация и относно назначените на трудов договор

От 500 до 1000 лв. ще бъдат глобявани лицата, които развъждат и отглеждат риба и други водни организми, но не изпълнят записаното в Закона за рибарството и аквакултурите задължение да предоставят на ИАРА всяка година до края на месец януари данни за произведените и продадените от тях през предходната година количества. Това предвиждат приетите от Комисията по земеделието и храните на второ четене промени. Досега за липсата на такава информация не се предвиждаше имуществена санкция. 
Редакцията на закона се налага, защото в края на годината изтича срокът в който България трябва да изпълни поетите задължения по Споразумението за партньорство между страната ни и ЕС за периода 2014-2020 г. и Програмата за морско дело и рибарство. В противен случай Еврокомисията може да вземе решение за спиране на всички междинни плащания по приоритетната ос за насърчаване на общата политика в областта на рибарството, се казва в мотивите на вносителите на законопроекта. Подобна мярка би довела до невъзможност за усвояване на достатъчно средства от еврофондовете за сектора.
Другата причина за нормативните изменения, е че над половината собственици на преработка за риба и рибни продукти отказват да предоставят доброволно данни за икономическата статистика.
Промените в Закона за рибарството и аквакултурите ще се отнасят за дейността на 51 предприятия за преработка на риба и други водни организми, регистрирани в агенцията по храните (БАБХ), а също така и 631 аквакултурни стопанства, които към настоящия момент са в регистъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).
Редакциите в закона предвиждат още въпросните фирми да предоставят информация и относно назначените на трудов договор лица с висше образование в областта на рибарството, другите приходи (освен от продажбите), разходите за персонал, стойността на труда на лицата, работещи без заплащане, разходите за енергия и зарибителен материал и други оперативни разходи, както и за използваните лекарства или леченията.