Над 60% от бургаските домакинства ползват интернет

Животът

21-12-2016, 11:56

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три бургаски села в бърза връзка с Терминал “Меден рудник”

13-ти сме в класацията

Данните от проведеното изследване на Националния статистически институт за използване на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата в област Бургас за 2016 г. показват, че 60.3% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан спад от 2.9 процентни пункта спрямо предходната година, при ръст от 4.4 процентни пункта за страната. През 2016 г. област Бургас е на 13-то място по относителен дял на домакинствата с достъп до интернет. Първото място е за Варна. След нея се нареждатРусе Враца, София-столица, Пловдив, Видин, Хасково, Ст. Загора, Добрич, Разград, Благоевград и Пазарджик. След Бургас е Смолян, последното място е за София-област.
От лицата на възраст между 16 и 74 години в област Бургас 50.9% използват регулярно (всеки ден или поне веднъж седмично) интернет през 2016 година. Спрямо 2015 г. в област Бургас е отбелязано намаление от 6.0 процентни пункта, при ръст от 3.5 процентни пункта за страната за същия период. По този показател област Бургас се нарежда на 18-то място в страната. тук класацията е следната: София-столица, Варна, Русе, Ст. Загора, Пловдив, Видин, Монтана, Шумен, Хасково, Добрич,В. Търново, Благоевград, Враца, Перник, Разград, Силистра, Габрово. Смолян е след Бургас, на опашката е Сливен.
Жените на възраст между 16 и 74 години са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 51.5 и 50.3%. 
Данните от проведените до момента изследвания в област Бургас за използване на ИКТ от лицата показват, че по-активни в мрежата на интернет са потребителите с по-висока степен на образование. През 2016 г. 88.8% от лицата в областта с висше образование използват редовно глобалната мрежа, докато едва 14.6% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от интернет.
Относителният дял на лицата, използващи през последните 12 месеца услугите на електронното правителство е 15.8% за областта, при 18.4% средно за страната.