Плевнелиев: С две служебни правителства за месец ще станем за смях

Президентът даде заявка, че ще разпише на секундата предложение на Румен Радев за служебен кабинет

Създаването на две служебни правителства е рисково решение, което ще попречи на приемствеността между институциите. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, който направи изявление след проваления мандат за съставяне на правителство от страна на Реформаторския блок.

Няма да назнача трето служебно правителство. С две служебни правителства за месец ще станем за смях, заяви Плевнелиев и каза, че отстъпва това право на новоизбрания президент Румен Радев. Двама президенти с две служебни правителства е символ на разделение, смята Плевнелиев. Той даде заявка, че ще разпише на секундата предложение на Румен Радев за служебен кабинет.

Не бягам от отговорност и не се опитвам да сглобя странна коалиция и това не съм си позволил никога да направя. Аз нося отговорност за всеки един от вас, нося отговорност за бъдещето на България. Наслушах се на анализатори има или няма криза, нормална или извънредна е ситуацията. Няма кой да обясни на европейските партньори, на глобалните пазари, рейтингови агенции, че в държава, в която само за месец ще се сринат две служебни правителства всичко е нормално. Няма кой да обясни на народа, че когато за 5 месеца в държавата ще се сменят 4 служебни правителства може би и два парламента всичко е наред.

Ситуацията е политическа криза, която за съжаление прерасна в парламентарна криза. Направих всичко по силите си да предотвратя това, подчерта Плевнелиев.

Когато се задават избори, тяснопартийните страсти и интереси винаги надделяват. Очакванията за изборна победа замъгляват способността на политиците да оценяват адекватно рисковете за държавата. В моя мандат имаше 3 тежки парламентарни кризи, уверих се, че трябва да се придържаме към правилата на Конституцията и добрите демократични практики. Конституцията е нашата опора, отбеляза още Плевнелиев. "Най-добре е да имаме един плавен преход от едно редовно правителство към едно служебно правителство и към ново редовно правителство. Такъв е духът на Конституцията, това е разумното действие, това европейският подход. Така се действа в утвърдените демокрации".

Разумният преход е: от редовно правителство към едно служебно правителство и към ново служебно правителство след избори. С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът няма да ни разбере. За мен властта никога не е била самоцел. Заявих, че не държа да бъда силен президент, но много държа да бъда полезен президент. За мен властта не е цел, а средство да бъда полезен на народа. Няма да назнача трето служебно правителство, подчерта Плевнелиев.

Румен Радев да назначи служебно правителство е най-добрият начин да се гарантира институционална стабилност и приемственост. За да няма спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата.

Изборите ще бъдат подготвени под ръководството на новоизбрания президент Радев и от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи, пожелавам му успех, добави още Плевнелиев.