Десет Коледи с „Евмолпея”

Концертът „Коледна магия” е с изцяло сакрална програма, пресъздаваща коледна седянка и цели да зарадва пловдивчани и да им създаде цветно настроение

Известният пловдивски младежки хор „Евмолпея” ще отпразнува своята юбилейна десета Коледа с любими песни из репертоара си през годините. Произведенията, предизвикали у нас и в чужбина нестихващи аплаузи в изпълнение на девойките, ще прозвучат тази вечер от 18:00 ч. в пловдивския филиал на Технически университет – София в навечерието на светлия християнски празник – Рождество Христово. Това е дългоочакван момент за състава, защото формира цялостен етап от неговото израстване – етапът на утвърждаване на българската и световната хорови сцени.

За десетте години на съществуването си „евмолпеите” са представяли на сцена 190 творби на 14 езика и са популяризирали редица малко познати хорови произведения. Реализирали са 19 задгранични турнета в Сърбия, Гърция, Турция, Черна гора, Босна и Херцеговина, Унгария, Австрия, Словения, Италия, Германия, Франция, Люксембург, Белгия. Получават отново и отново покани за местата, на които вече са пели. 411-те концерти за този кратък период и отзивите на специалистите са сериозно доказателство за устойчивостта на явлението „Евмолпея”, за високото певческо майсторство, постигнато с упорит труд.

Изборът на младежката формация за няколко културно-дипломатически мисии, е признание както за състава и неговите ръководители, така и за пловдивската хорова школа. „Евмолпея” е един от най-младите хорове на България, но редовно е предпочитан от международните селекционни комисии на различни хорови и музикални фестивали между стотици състави от цял свят заради прекрасните си изпълнения, интересния репертоар, добрата визия, освободеността на музицирането. В биографията си хорът е записал участия в 24 международни фестивали и в някои от най-елитните български форуми като Софийски музикални седмици и Фестивал на камерната музика – Пловдив.

Концертът „Коледна магия” е с изцяло сакрална програма, пресъздаваща коледна седянка и цели да зарадва пловдивчани и да им създаде цветно настроение. 19-те подбрани творби обещават изключително приятно преживяване за публиката. Хорът и неговите ръководители пожелават с песните си „Весела Коледа и щастлива нова 2017 година” за всички.