ГДНП предупреждава: Употребата с пиротехнически средства изисква внимателно боравене

Предприети са мерки за засилено полицейско присъствие в районите, където се очаква по-голямо струпване на хора

Главен инспектор Емил Ангелов от Контрол на общоопасните средства и Камелия Кукева - началник на сектор „Лицензиране и контрол на частната охранителна дейност“ поставиха акцент върху безопасно боравене с пиротехнически средства. 

Началникът на сектор КОС обясни, че от началото на месеца се правят проверки на местата, където се продават и съхраняват пиротехнически средства, и се следи да няма нерегламентирани продажби. Той подчерта, че употребата на пиротехника е забранена в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, в близост да здравни и учебни заведения, социални заведения, молитвени храмове.

За да бъдат избегнати инциденти, Ангелов апелира хората да бъдат бдителни при употребата им, да закупуват подобни изделия само от лицензирани магазини и да се съобразяват с дадените им инструкции за ползване. В никакъв случай да не вземат изделия, чиято цялост е нарушена, както и те самите да не се опитват да ги разглобяват. Важно условие е всеки да прецени правилно на какво място ще се възпламеняват пироизделията.

С цел опазване на обществения ред, ГДНП предприема всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора – търговски центрове, гари, автораги. По думите на началника на сектор „Патрулно-постова дейност“ гл.инсп. Георги Георгиев  през празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове. Георгиев отправи апел към гражданите и търговците в моловете да са особено бдителни. Той напомни, че ако забележат съмнителен багаж, в никакъв случай не трябва да се опитват да го проверяват, а незабавно да сигнализират в полицията.