Сняг покри пустинята Сахара (видео)

Първият сняг там е валял преди почти 40 години, на 18 февруари 1979г.

Зашеметяващи кадри: Сняг покри пустинята Сахара, Фотограф засне дюните по време на снеговалеж. Фотографът аматьор Карим Буштата засне невероятни кадри на дюните в пустинята Сахара по време на обилния снеговалеж в малкото алжирско градче Аин Сефра, информира  The Telegraph.

Казват, че за първи път сняг в Сахара е паднал преди 40 години. Голяма част от хората нямат логично обяснение за случилото се и просто го свързват със снеговалеж по време на празничния период. "Всеки е зашеметен да види сняг, падащ в пустинята. Това е рядко срещано явление”,  обяснява Буштата. “Изглеждаше невероятно как снегът се разстила върху пясъка и направих много снимки. Снегът се задържа само ден и вече се стопи”,  допълва той.

Аин Сефра е познат като Врата към пустинята. Разположен е на 1000м. надморска височина и е заобиколен от Атласките планини. Пустинята Сахара покрива по-голяма част от Северна Африка. От стотици хиляди години температурата и влагата там не се променят. Въздухът е много сух, но въпреки това се очаква пустинята да се покрие със зеленина след 15 хил. години.

Това е вторият път в историята на града, когато вали сняг. Първият сняг там е валял преди почти 40 години, на 18 февруари 1979г. Тогава снежната буря била само половин час, а този път снегът се задържал един ден.

Изданието Live Science отбелязва, че сеговалеж в дюните е изключително рядко, като отбелязва, че по-често срещано явление е снеговолеж в планинските зони. "Сняг падна и на места в Южен Алжир, където снежна буря спря трафика за половин час. Температурите в „Портата към пустинята“, която обхваща Алжир, Чад, Либия, Мали и Мароко, са надвишавали 47 градуса по Целзий. През ноември сняг покри части от Израел, Сирия и Близкия Изток”, пише още изданието.