НС гласува на първо четене 3-месечна и дневна винетка за всички превозни средства

Въвежда се и срок на валидност на винетния стикер, в това число и на годишния, от момента на купуването му

Тримесечна и дневна винетка, както и нова такса за движение по пътищата прие на първо четене парламентът с промени в Закона за пътищата. Депутатите гласуваха два законопроекта - единия, внесен от народни представители от парламентарните групи на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт, а другия - от ГЕРБ.

Промените на РБ и ПФ предвиждат въвеждането на тримесечна винетна такса, както и дневна винетка за всички пътни превозни средства. Въвежда се и срок на валидност на винетния стикер, в това число и на годишния, от момента на купуването му. Според вносителите това ще позволи на водач, купил годишна винетка през април, да управлява с нея до април следващата година, а не до 31 януари, както е в момента.

Промените, внесени от ГЕРБ, предвиждат въвеждането на нов вид такса за движение по пътищата - компенсаторна такса, като размерът й ще се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на превозното средство. Таксата следва да се плаща, единствено когато от съответните контролни органи се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътища, без да е платил законово установените такси за ползване на пътната мрежа.