За първи път Вежди Рашидов показва акварели в Стара Загора

Изложбата ще бъде експонирана до 15 януари 2017 г.

Вежди Рашидов откри снощи в Стара Загора самостоятелна изложба, която включва най-новите пейзажи, цветя и натюрморти, които министърът на културата в оставка, е нарисувал в последните няколко месеца. Тя е озаглавена „Акварели” и включва 43 произведения, експонирани във фоайето на старозагорската опера.
Световноизвестният скулптор за първи път показва свои акварели по покана на Община Стара Загора. С добре дошъл го приветства зам.-кметът Иванка Сотирова, която сподели, че акварелните платна се вписват много добре в артистичното пространство на оперния театър.
Проф. Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия в Стара Загора, представи изложбата като нарече акварела „едно от най-поетичните, най-вдъхновените и най-музикалните изкуства“.
Той припомни последната изложба в Стара Загора на акад. Дечко Узунов през 1984 г., съставена само от акварели и цитира признанието на големия майстор на четката тогава – „Акварелът е като любовното писмо, когато го пиша, не мисля за граматични грешки“.
„Това е едно изкуство, което е много лично, много топло, свързано е със стотици листи, неполучили се, които се късат и хвърлят в кошчето, докато човек не намери образ на настроенито си. Васил Маринов, един от големите майстори на акварела в българското изкуство, го определя като занимание самотно. Акварелът е разговор със себе си“, коментира проф. Добрев.
„Европа и светът познават Вежди Рашидов като един от най-талантливите скулптори, които тези земи са създали. И понеже ние мислим, че познаваме неговото творчество, си припомняме старата мъдрост, че „тези, които си мислиш, че познаваш най-добре, се оказва, че винаги си неподготвен за тях“. Тази изложба сварва неподготвена и старозагорската публика, затова надявам се толкова голям е интересът към нея. Тук не става дума за неговите композиции, пластики, портретите, маските и т.н. Става дума за нещо много лично, което има други измерения - много ефирни и много лирични“, каза още директорът на старозагорската художествена галерия. По думите му, подобни изложби рядко се показват, защото малко хора дръзват да покажат отношението си към акварела и да споделят нещо толкова лично.
„Добих смелост най-после да направя изложба в това прекрасно пространство, сподели Вежди Рашидов. Той нарече акварела „ужасна водна стихия с цвят“. „Най-трудно е да контролираш водата. Но като скулптор съм се занимавал все с трудни неща, затова ми доставя удоволствие. Човек като изстрада нещо, става черноглед. Страхът го съпътства и започва да рисува в черно. При мен обаче се отприщи цвят и то свеж цвят. Аз му се зарадвах, макар да нямам претенции да съм професионалист в живописта“, призна авторът в присъствието на, по думите му, едни от големите майстори на четката Захари Каменов и Николай Янакиев.