Хванаха италианци - бракониери на защитени птици

Крими

23-12-2016, 11:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха бракониери с 219 кг незаконно уловена риба

За констатираните нарушения служителите от Регионална дирекция по горите – Бургас съставили два акта

Двама италиански граждани са заловени с незаконно притежавани птици, съобщиха от полицията. Служители от Районно управление – Царево и Регионална дирекция по горите – Бургас извършили съвместна проверка край бензиностанция "ЛУКОЙЛ" в Царево, където за 4 часа са спрели два автомобила с италиански регистрации. Първият - "БМВ Х 5" бил управляван от 58-годишния италиански гражданин – Б.С., а вторлият - "Тойота Ландкрузер" от 41-годишния италиански гражданин – М.Р. При проверката на "БМВ"-то са намерени и иззети 73 птици от вида "горски бекас" и ловен трофей от сръндак, като Б.С. представил документ за транспортиране единствено на 26 птици. За констатираните нарушения служителите от Регионална дирекция по горите – Бургас съставили два акта по Закона за лова и опазване на дивеча, като бекасите без документи за транспорт заедно с ловното оръжие и автомобила на Б.С. са задържани към акта за установяване на административното нарушение. 
Горският бекас е ценен ловен вид. В Европа според ловните таксации числеността на популацията достига 3,7 млн. птици. Видът е включен в Червената книга на България с категорията „Рядък вид”, но при определени благоприятни години числеността му позволява отстрелът на квотен принцип. Разрешен за ловуване в периода от 15 август до 28 февруари.
Ловът е изключително интересен и труден. Някои го наричат "Царски лов". Провежда се на ход, със специално обучени кучета. Кучетата обикалят около ловеца, търсейки сгушените бекаси. При откриването му кучето прави стойка, с което известява стопанина си за откриването на птицата. При сигнал от ловеца, кучето се спуска и вдига легналия бекас, следва стрелба.