Гимназисти присъстваха на наказателно дело в Окръжен съд - Добрич

Мисия Добрич

23-12-2016, 14:31

Снимка:

Пресцентър ДОС

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Потвърдиха ареста на рецидивист, разследван за две кражби

Изнесена им бе и лекция на тема „Непълнолетните лица - жертви и извършители на престъпления”

Близо 40 ученици от единадесетите класове на ЕГ ”Гео Милев” присъстваха тази седмица на съдебно заседание по наказателно дело, водено за разпространение на наркотици в Окръжен съд - Добрич. Те се запознаха с реда на провеждане на наказателното производство и имаха възможност да наблюдават как протичат разпитите на свидетели пред съда, съобщават от пресцентъра на ДОС.

След заседанието гимназистите разговаряха с ръководителя на наказателното отделение и зам.-председател на Окръжен съд - Добрич съдия Петър Монев, който е докладчик по конкретното дело. Той обясни на младежите, че подсъдимият по делото е задържан за разпространение на наркотици през октомври 2013 година. Разследването на случая в полицията е отнело около 2 години, а съдебният процес продължава вече година и половина, като подсъдимият е на свобода под парична гаранция. Забавянето на процеса се дължи на трудности при издирването на свидетели, които трябва да бъдат разпитани, но живеят и работят постоянно в чужбина, като не са известни точните им адреси.

Разбрахме, че няма как всичко по едно дело да се случи за един ден, изисква се много повече време и много хора са отговорни в процеса на правораздаване, споделиха след срещата учениците.

Те посетиха Окръжен съд - Добрич в рамките на образователната програмата „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се провежда от Висшия съдебен съвет  и Министерството на образованието. Преди началото на съдебното заседание гимназистите изслушаха лекция на тема „Непълнолетните лица - жертви и извършители на престъпления”, представена от съдебния помощник в Окръжен съд - Добрич Венцислава Печанска.

Миналата седмица пред ученици от Езикова  гимназия беше представена и лекцията „Трафик на хора”, която изнесе младши съдия Марина Георгиева.

Добричкият окръжен съд се включва за трета поредна година в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. През тази учебна година в образователната инициатива участват ученици от 4 добрички училища - ЕГ "Гео Милев", ПМГ "Иван Вазов", СУ "Климент Охридски" и ФСГ "Васил Левски".