Тиха нощ, свята нощ

Традиционни ястия за Бъдни вечер

На 24 декември, Бъдни вечер, празнуваме най-важния семеен празник, които сплотява цялото семейство около тържествената маса. На 15 Ноември започват четиридесетдневните Коледни пости и приключват на Бъдни вечер.

Според народните вярвания Богородица е родила на Бъдни вечер. Ето защо хората  вярват, че това  се свързва с прераждането на цялата природа. Поверието гласи, че ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година.  

Според вярванията ястията задължително трябва да са нечетно число 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. На някой места в България слагат 11 или 12 ястия, колкото са месеците в годината. Колкото повече са ястията на трапезата, толкова по-голямо ще бъде изобилието през идната година.

От много голямо значение е какво ще сложим на трапезата ни. Поверията гласят, че трябва да има храни които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Варивата са за предпочитане, боб, леща, ориз, булгур, жито, също и пуканки. Символно значение имат,  сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Всяко едно ястие на трапезата ни има своята символика. Като чесъна, който предпазва от зло и болести и меда, който е пожелание за сладък живот. 

Традиционните пълнени пиперки са неизбежна част от трапезата, можете да ги  приготвите както с ориз, така и със зрял боб. Сармите също могат да бъдат както лозови, така и зелеви. Баниците могат да бъдат не само солени, например зелник, но и сладки – тиквеник, но задължително трябва да са приготвени без млечни продукти и яйца, както и всички останали ястия на Бъдни вечер. На празничната трапеза не се пие вода, а се приготвя ошав от сушени плодове, в купички се слага варено жито и счукан чесън с орехи. 

В някои краищa на страната в хлябa се пъха и дрян за здраве. Първото парче от питатa се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздигa след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Преди всички да наобиколят трапезата поверието гласи, че най- възрастния мъж или жена в къщата трябва да  прекадява с тамян масата. След това се прекадяват всички помещения в къщата както и дворовете. Според ритуала на каденето така се прогонват злите и нечисти сили от дома. Празничната атмосфера допълват групички от Коледари които обикалят домовете на хората и пренасят благословия на стопаните.