Крадци дебнат във Фейсбук за пътуванията по Коледа

Непрекъснатото писане в социалната мрежа за това къде се намирате може да изиграе лоша шега

Много хора празнуват извън домовете си. За да няма неприятни изненади при завръщането, е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи, предупреждават от полицията.

На първо място е дискретността - не бива много хората да знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. Не оставайте в дома големи суми пари, бижута и злато. Непрекъснатото писане във фейсбук за това къде се намирате може да изиграе лоша шега.

Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите. Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.

Една от последните схеми, която прилагат джебчийките е следната: „Отивате в магазин или мол, за да купувате подаръци. Респективно, носите повече пари. Изведнъж край вас започва да се запъва и да реве добре облечено дете, което вдига страшен шум, всички го гледат. Е, докато го гледат, става опразването на чанти и портфейли“.