Какво да сложим на Коледната трапеза

Коледната трапеза трябва да е пищна и да има различни видове салати, предястия и десерти

На Коледната трапеза, за разлика от Бъдни вечер, се сервират месни ястия. Приятели и роднини се събират, за да отпразнуват заедно най-светлия християнски празник.

Коледната трапеза трябва да е пищна и да има различни видове салати, предястия и десерти. Не се спазва задължителен брой на ястията, както се прави на Бъдни вечер.

Едно от традиционните коледни ястия е пуйка със зеле. В салатите може да има месо.

Печена пуйка с кисело зеле

1/2 пуйка (по-празнично е с цяла, но цяла пуйка се прогитвя пълнена и за повече хора, защото пуйката е птица голяма 4-6 кг)
1 кисела зелка
смлян черен пипер на вкус
1 ч.л. червемн пипер
50 гр краве масло
300 мл вода

Пуйката се измива и се почиства от мазнината;
* Кравето масло се смесва с черния и червен пипер и пуйката се намазва от всички страни;
* Слага се в тава за печене, налива се водата и тавата се покрива с алуминиево фолио;
* Пече се около 2 часа на 190 градуса във фурната без да се отваря;
* Киселото зеле се нарязва на ситно;
* Тавата се изважда от фурната, фолиото се маха и се добавя киселот зеле;
* Пече се около 1 час, до готовност, като се обръща пуйката на 2 пъти. При печенето се полива със соса;
* Поднася се с червено вино и домашно приготвена пита.

 



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен