Президентът Путин обяви 26 декември за траурен

Свят

25-12-2016, 14:32

Снимка:

livejournal.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руски самолет с около 100 души на борда катастрофира

В самолетна катастрофа днес, загубиха живота си 65 музиканти от един от най-известните мъжки хорове в света "Александров"

Президентът на Русия Владимир Путин обяви понеделник, 26 декември, за национален ден на траур за жертвите на самолетната катастрофа в Черно море, предаде РИА Новости.
„Утре в Русия ще бъде обявен национален ден на траур“, каза той пред журналисти.

„Ще бъде проведено внимателно разследване за причините за катастрофата и ще се направи всичко, да се окаже подкрепа на семействата на загиналите“, каза той в ефира на телевизия „Россия 24". „На правителството е наредено да създаде комисия, която ще оглави министърът на транспорта“, припомни Путин и отново поднесе съболезнования на роднините на загиналите. 65 музиканти от един от най-известните мъжки хорове в света "Александров" загинаха при тежката самолетна катастрофа на Ту-154 край Сочи.

Ансамбълът за песни и танци на Руската армия е създаден през 1928 г. под ръководството на преподавателя от Московската консерватория Александър Александров и до днес носи неговото име. Александър Василевич Александров е роден на 13 април 1883 година в село Плахино, Рязанска област. Той е руски и съветски композитор, хоров диригент, народен артист със звание генерал-майор. Създаденият от него хор е най-големият военен художествен колектив в Русия. Първата му публична изява е на 12 октомври 1928 г. в Централния дом на Червената армия. По време на Втората световна война ансамбълът има над 1500 концерта пред армията на СССР. По-късно хорът пътува в Афганистан, Югославия, Приднестровието, Таджикистан, Чеченската република и др. През 1978 г. е обявен за академичен ансамбъл. Гастролира в над 70 страни по света - включително и в България през 2015 година. През 2004 г. прави концерт във Ватикана по случай рождения ден на папа Йоан Павел II. В настоящия му състав влизат общо 186 души. От май 2016 г. ръководител на ансамбъла е генерал-лейтенант Валерий Халилов. В деня на катастрофата артистите от ансамбъла са отивали да поздравят с настъпването на Новата година авиогрупата на руските военно-космически сили в авиобазата Хмеймим.