Районен съд - Генерал Тошево осъди 17 от 25-те иракчани

Задържани за незаконно преминаване на границата

Районен съд - Генерал Тошево постанови 16 условни и една ефективна присъда срещу 17 имигранти от Ирак за незаконно преминаване на границата. На 16 от чужденците съдът наложи наказания от 6 месеца условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, както и глоби от 100 лева. Едно от водените дела беше срещу иракска гражданка, извършила престъплението в условията на повторност, на която беше наложено ефективно наказание от 9 месеца лишаване от свобода. За сегашното си деяние жената получи присъда от 3 месеца, към която се добавят още 6 месеца от предишното й условно осъждане.

Наказания бяха постановени, след като Районният съд одобри споразумения, сключени между прокуратурата, чуждите граждани и техните защитници.

С помощта на преводач от арабски всички мигранти заявиха в съдебната зала, че се признават за виновни в това, че на 8 декември в землището на генералтошевското село Росица са излезли от пределите на страната без разрешение на съответните органи и не през определените за това места. 17-те имигранти от Ирак са били задържани от граничните власти на Румъния и са върнати обратно в България на 10 декември 2016 г., съобщават от пресцентъра на ДОС.

Те са част от 25-те иракчани - 15 жени и 10 мъже, на които Районният съд в Генерал Тошево наложи мерки за неотклонение „задържане под стража” за незаконно преминаване на границата. Очаква се в началото на идната година да бъдат гледани и делата срещу останалите 8 иракски граждани, които бяха задържани от българските гранични власти на 8 декември 2016 г. в района на село Росица, община Генерал Тошево.

Наложените днес от Районен съд - Генерал Тошево съдебни актове са окончателни и влизат в сила веднага. Мигрантите с условни присъди ще бъдат насочени към бежански центрове.

Председателят на Районния съд Росен Стоянов съобщи, че междувременно прокуратурата е внесла искания за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража” на други 8 имигранти, които също са били заловени от граничните власти на Румъния и са върнати обратно в България.                                                                               Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"