Общинските съветници в Добрич ще бъдат санкционирани при погазване на етични норми

Това предвижда Етичен кодекс

Общинските съветници в Добрич ще бъдат санкционирани с лишаване от едно до три месечни възнаграждения, ако нарушават нормите на етичното поведение. Наказанията ще се налагат след тайно гласуване в Общинския съвет с мнозинство повече от половината общински съветници, съобщава БТА. Това предвижда Етичен кодекс на общинските съветници в Добрич, какъвто досега те не са имали. Гражданите могат да дадат своите предложения за кодекса в публично обсъждане до 27 януари.
Общинските съветници нямат право да приемат подарък или каквато и да е друга имотна облага, е записано в кодекса. Документът уточнява, че подарък е всяко имуществено или неимуществено право, оценимо в пари, предоставено на общински съветник, за да окаже влияние върху него при изпълнение на обществените му задължения или като отплата за негово действие или бездействие.
В кодекса са посочени качества, които общинските съветници трябва да отстояват, като обективност, компетентност, безпристрастност, а специални разпоредби определят взаимоотношението между обществен дълг и личен интерес, както и поведението на съветниците в заседателната зала.