Фандъкова: През последните години изградихме 85 сгради на детски градини

Един от най-важните ни приоритети е инвестицията в образованието

Един от най-важните ни приоритети е инвестицията в образованието. От 2006 година до сега сме построили 85 сгради на детски градини. Продължаваме да инвестираме в образованието. В момента се изпълняват строително-монтажните работи по преустройството и адаптацията на сградата на старото боянско училище в детска градина за две групи. Това каза днес при проверка на място кмета на София Йорданка Фандъкова заедно със заместник-кмета в направление "Инвестиции и строителство" Ирина Савина и кмета на район Витоша Теодор Петков.
Подобни темпове на строителство на детски градини, каквито през последните години, не е имало. Около 14 500 са разкритите нови места. Недостигът вече е напълно преодолян в някои от районите като "Сердика", ,"Илинден", "Искър", каза кметът Фандъкова.
По настояване на жителите на Бояна и инициативен комитет сградата на старото боянско училище ще се превърне в детска градина. Тя ще бъде филиал на 112 детска градина и ще има две групи.
Кметът Фандъкова благодари на екипа на заместник-кмета Савина за работата по подготовка на проекта. Сградата на бившето училище е построена на терен, който е дарен през 18 век от жители на село Бояна за изграждане на училище.
Всички деца от селото посещават училището. В годините е било пансион за деца, изоставени от родителите си, а през 1974г. се взима решение за реставрация на Боянска църква и стенописите от нея са преместени в сградата на училището.
В момента се извършват строително-монтажни работи по преустройство и адаптация на сградата за детската градина, съобразно съвременните изисквания. В интериора се извършва цялостно преустройство, каза проектанта арх. Пеньо Столаров. Изпълнението ще приключи в края на октомври 2017г.
През тази година направихме 5 нови сгради на детски градини, за следващата планираме още 5 нови и 4 реконструкции, каза също кметът. Нови сгради ще се строят в "Манастирски ливади - изток", "Кръстова вада", кв. "Младост", кв. "Драгалевци", а реконструкции в "Красна поляна", "Люлин" "Искър".