Полицията призовава за обществен ред в Новогодишната нощ

Мисия Пловдив

31-12-2016, 16:15

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ОД МВР Русе: С по-голяма бдителност и внимание за повече сигурност и безопасност

Редица мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността в Пловдив и областта на Нова година предприемат от полицията

По линия на осъществявания контрол за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) са направени инспекции на 252 търговски обекти и обществени места за незаконна търговия и употреба на пиротехнически изделия. Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение и пазари и тържища, като до момента са съставени 5 актове за установени такива нарушения, издадени са 91 полицейски предупрежденияи и 65 разпореждания. Иззети са 9847 единици пиротехнически изделия. Засилените проверки на органите на МВР ще бъдат провеждани ежедневно до края на празничните дни, като при констатиране на такива случаи ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата.

Обезпечен е и традиционният новогодишен концерт на площад „Стефан Стамболов“ в град Пловдив. В района ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове и на посетителите ще бъдат извършвани щателни проверки. Няма да бъдат допускани хора, употребили прекомерно количество алкохол, носещи пиротехнически изделия и други опасни предмети.
Обръщаме внимание на гражданите притежаващи огнестрелни оръжия, че е абсолютно забранено използването им не по предназначение и по повод настъпилата празнична еуфория. Забранява се носенето на огнестрелно оръжие и боеприпаси на културни мероприятия, масови празненства, обществени увеселителни заведения, както и при и след употреба на алкохол или други упойващи вещества. Забранена е употребата и на газови оръжия на обществени места. Съгласно Наредба за осигуряване на обществения ред на Община Пловдив е забранена употребата на огнестрелни, газови, пневматични и механични оръжия, устройства, пиротехнически средства и взривни вещества, застрашаващи спокойствието, здравето и живота на гражданите. Употребата на пиротехнически изделия с увеселителна или друга цел е след изрично писмено разрешение, издадено от упълномощен от Кмета на Община Пловдив.
Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а взривни вещества по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Абсолютно е недопустимо по смисъла на ЗОБВВПИ, търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език. Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.