Започна подготовката на НДК за предстоящото председателство на ЕС

През 2018 г. се очаква над 20 000 европейски делегати да заседават в обновените зали на НДК

Мащабен ремонт в Националния дворец на културата в София във връзка с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от януари 2018 г. Впечатляващи визуални изображения по фасадата на НДК разкриват как ще изглежда тя след 1 година. Обновяването на една от най-емблематичните сгради в столицата ще струва 35 млн. лв. Ремонт на НДК не е правен от построяването му преди 35 години. Сега се планира шест от общо 12-те зали на Двореца да бъдат изцяло обновени. Ще се сменят настилките и осветлението, ще се въведе нова система за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Директорът на НДК обаче уточни, че обновяването не включва само строителни дейности.Повечето от залите в НДК ще бъдат изцяло променени, за да може по време на българското председателство, в тях да се провеждат срещи на най-високо ниво.

След ремонта Зала 3 на НДК ще бъде най-впечатляваща. Тя ще е Пленарната зала на Съвета на ЕС в София и ще е по-функционална дори от тази в Брюксел. През 2018 г. се очаква над 20 000 европейски делегати да заседават в обновените зали на НДК.

След 9 месеца ,празната в момента зала номер 3 на НДК ще изглежда подобно на тази в Брюксел. Големи промени по фасадата на НДК няма да има, но тя ще бъде почистена основно. Ще се изгради и специален вход за министри, премиери и европейски делегати откъм вход 6. Очаква се ремонтът на НДК да приключи през септември догодина и тогава Дворецът да бъде най-модерният културен и конгресен център у нас. По време на българското председателство, в столицата ни ще се проведат над 200 срещи на европейско ниво.