Няма пострадала втора българка при атентата в Истанбул

Тя е жива и здрава и пътува към България

Няма пострадала втора българка при терористичното нападение в новогодишната нощ  в Истанбул. Това съобщи за БНР посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Вчера беше съобщено, че се издирва втора наша сънародничка, за която имаше сигнал, че е била в клуба в Истанбул по време на атаката. Братът на жената обаче е заявил, че сестра му е жива и здрава и пътува към България.

При нападението бяха убити 39 души, голяма част от които чужденци, ранени бяха 69 души. Сред пострадалите е българска гражданка, която претърпя тежка операция. Състоянието й е стабилно, но критично. В Истанбул продължава мащабната операция по издирването на нападателя.

Сред жертвите има гражданин на Канада, съобщи премиерът на страната Джъстин Трюдо, който поднесе съболезнованията си за всички загинали. От генералното консулство на Русия в Истанбул потвърдиха за смъртта и на руска гражданка. Има жертви от Франция, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия, Израел.

Външното ни министерство съветва българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост. За възможни терористични актове в страната предупреди външното министерство на Великобритания. То подчертава, че има вероятност за последващи хаотични нападения в Турция.

За възможност от нови терористични актове там предупреди британското външно министерство. От Форин офис подчертаха, че има повишена заплаха за авиационните обекти и вероятност за последващи хаотични нападения. Възможни са нападения, насочени срещу западни интереси и туристи от западните държави, особено в големите градове, предупреждават от Лондон.

Съветът за сигурност на ООН осъди категорично смъртоносното нападение в нощен клуб в новогодшната нощ в Истанбул. В прессъобщение държавите членки на Съвета за сигурност осъждат атаката, която наричат отвратителна и варварска. Те подчертават, че всеки акт на тероризъм е престъпен и неоправдан, независимо от мотивацията и от това къде, кога и от кого е извършен.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен