МВР предупреждава да не се пътува идните дни

Очаква се сериозно усложнение на обстановката в Северна България; има реална опасност и за областите Смолян и Пазарджик

Кризисен щаб, ръководен от министър Румяна Бъчварова, е сформиран и работи от вчера във връзка с очакваното влошаване на времето идните дни. В него участват представители на  МВР, Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на транспорта, Министерството на енергетиката и Министерството на здравеопазването. Основната задача е да се организира предварително работата на институциите за справяне с всички предизвикателства, които могат да бъдат предизвикани от усложнената метеорологична обстановка.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обяви на брифинг днес, че щабът ще заседава в следващите няколко дни и периодично ще предоставя информация, която да бъде разпространявана сред населението. Тя обобщи, че е направен анализ на метеорологичната обстановка, заедно с експертите от БАН, и към момента са определени възможните рискови места и области. По думите й, най-сериозно се очаква да бъдат засегнати областите в Северна България и най-големи трудности се очакват в Североизточна България. Има опасност от реално усложняване на обстановката и в някои области на Южна България, основно в Смолян и Пазарджик.

„Това е предварителна информация, ще се следи прогнозата и обстановката на всеки три часа и ако се наложи, ще се прави корекция в мерките, които ще се вземат. Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и тя да е на разположение“, подчерта Бъчварова. Тя добави, че ще се работи в тясна връзка с общинските власти и областните управи, на които са дадени инструкции и ще се поддържа конферентна връзка с тях. „Гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в тази ситуация, защото опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудностите. Много разчитаме всички да се съобразяват с указанията на властите, независимо дали това означава промяна на техните планове“, подчерта  министър Бъчварова и допълни, че е разговаряно с МО, което е в готовност да се включи и да помогне в случай на нужда.