Благоевград отбелязва 169 години от рождението на Христо Ботев

Ритуалът е днес от 11.15 часа пред бюст-паметника на революционера на площад "Народни будители“

Община Благоевград ще отдаде почит по повод 169 години от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев с тържествено полагане на венци и цветя. Ритуалът ще се проведе днес от 11.15 часа пред бюст-паметника на революционера на площад „Народни будители“. В тържествената церемония участие ще вземе почетен караул от военното формирование 26 400. Минути преди това, на площад „Македония”, ще бъде извършен водосвет на бойното знаме на подразделението.

На 6 януари, преди 169 години, в Калофер, в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева, се ражда Христо Ботьов Петков. Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикална революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Ботев остава в паметта на поколенията и като изключителен поет и публицист. Неговите произведения продължават да са един от еталоните не само на възрожденската литература, но и в цялостното развитие на българската литература. Сред най- известните му произведения са „Майце си”,  „На прощаване”, „Хаджи Димитър“, „Към брата си”, „Обесването на Васил Левски” и още много други.