Фалшиви новини - новото острие на руската пропаганда срещу Европа

Медиите на Кремъл бълват лъжи, които после Путин коментира като загрижен господар на света

2016 година ще бъде запомнена от руснаците с множество ярки събития, които в действителност не са се случили. Руската пропаганда (действаща и вътре в страната, и в чужбина) се превърна в явление, обсъждано в целия свят.

Ето и няколко от най ярките примери на напълно измислени новини, но тиражирани широко, както в Русия, така и в последствие в чужбина.

Българските читатели сигурно ще си припомнят че поне една от тези фалшификации му е била представена като „достоверна новина“ от някои наши медии.

1. „Изнасиленото момиченце“ в Германия

На 16 януари 2016 година по първи канал на държавната руска телевизия е излъчен репортаж, със следния коментар от водещата: „В Германия мигрантите започнаха да изнасилват непълнолетни деца. А германците се оплакват от тази безнаказаност за престъпниците. За „новия ред“ донесен от мигрантите в Германия-в репортажът на Иван Благой.

Иван Благой, който е шеф на берлинското корепспондентско бюро разказва в ефир:

„Сутринта на 11 януари Лиза тръгва за училище с автобус и стига до спирката на трамвая „Малсдорф“. След това Лиза изчезва и я откриват едва денонощие по-късно“.

След това в репортажа се появява „лелята“ на Лиза, която разказва пред камерата, че момичето е отвлечено с кола от „чужденец, приличащ на човек с произход от Близкия Изток“. По думите на „лелята“ момиченцето било изнасилено, а след това пребита и изхвърлена на улицата.

На следващият ден германската полиция заяви официално, че историята е измислена открай до край – не е имало нито отвличане, нито изнасилване. Проверката на телефона на 13-годишната Лиза, германка с руски произход, показва, че през нощта, за която родителите и твърдят, че е била отвлечена, тя е била при свой приятел. Лиза избягала от дома си, защото се страхувала, че ще има проблеми с родителите си заради слаб успех.

Но всичко това не променя нищо за руските журналисти. В неделния ден репортажът на Иван Благой е излъчен още веднъж по Първи канал.

Междувременно германският адвокат Мартин Лютле подаде иск в прокуратурата срещу Благой да бъде започнато разследване за разпалване на етническа омраза.

Но това не се отразява по никакъв начин на кариерата и служебното положение на руския журналист, той продължава да е шеф на бюрото в Германия, а Първи канал редовно излъчва неговите репортажи и коментари.

Един от последните му коментари е озаглавен: „Антируската информационна кампания на Запад придобива тотален характер“ и в него Благой твърди, че Русия няма никакво отношение към хакерските атаки в различни западни държави.

2. „Протестиращите“ парижани на Първи канал

В предаването „Събитията на седмицата“ на държавната телевизия на 15 май е показан „репортаж“ за политическата ситуация в Европа. Акцент е „ръстът на евроскептицизма във Франция“.

Показан е „протест против мигрантите“, но всъщност видеото е от демонстрация против новия закон за труда, а интервюираните активисти изразяват мнение именно за този закон.

Но… това не е никакъв проблем за руската телевизия. Казаното от французите е покрито с измислен от началото до края превод на руски, като същината е, че французите изпитват страх и омраза към мигрантите.

Измамата е разобличена от френската телевизия, която си направила труда да открие всички включени в руския „репортаж“ и да ги попита какво всъщност са казали.

Всички те били шокирани от това как са били фалшифицирани и събитието и думите им.

3. За хиляда евро имате всичко, което поискате

През 2016 година руската телевизия пускаше материали за мигрантите буквално на конвейр, съпроводени с антиемигрантски митинги с участието на руската диаспора в Германия.

Ето един типичен материал за „апокалипсиса“ излъчен по телевизия „Звеузда“ на 14 януари със заглавие: „Европа. Парадоксите на толерантността“. Един от ключовите коментатори във видеото е „Виктория Шмид“ която с треперещ глас разказва за безчинствата на мигрантите в Германия и как тя и съпругът и обмислят да се върнат в Русия, тъй като в Германия става непоносимо да се живее.

Истинското име на „Виктория Шмид“ е Наталия, тя действително живее в Хановер и има твърде интересен и доходоносен бизнес – „помага“ на руските телевизии да фабрикуват подобни репортажи срещу 500 евро.

От разговора и с журналист от The Insider, представил се за телевизионен продуцент, става ясно как е устроен бизнесът и: тя или осигурен от нея човек, на когото се заплаща са готови под различно име и измислена самоличност да разкажат пред камерата всичко, което руските журналисти поискат от тях. Дори предлага предварително да и бъде изпратен сценарий и текст, който трябва да бъде „изигран“ пред камерата.

4. Путин използва фейк нюз като политически аргумент

През ноември на заседание на Съвета по междунационалните отношения на РФ Путин аргументира отказа да бъде използван западен опит с фалшива новина за мигрант-изнасилвач „произведена“ от държавния Първи канал.

„Дайте да не се занимаваме с европейския опит, нали видяхте какво става там-мигрант изнасилил дете и съдът го оправда с аргумента, че не знае езика на страната и не бил разбрал, че момченцето възразява. Умът ми не побира какви ги вършат там. Това е резултат от размиването на националните ценности.

Путин се позовава на фейк създаден от собствената му пропагандна машина. В новините на 26 октомври Първи канал показва видеоматериал за „непонятната толерантност“ към мигрантите в ЕС. Според руските журналисти Върховният съд уж бил оправдал иракския мигрант, изнасилил 10-годишно момченце.

Според руската телевизия, мигрантът бил оправдан с формулировка, която „развързва ръцете на всеки с подобни намерение“.

В текста на репортажа се твърди, че присъдата от шест години е отменена, защото мигрантът не бил правил четири месеца секс и това било извънредна ситуация, а освен това не знаел немски и 

не разбрал, че детето казва „не“

В действителност мигрантът Амир не е оправдан. Присъдата от шест години затвор се смята за влязла в сила в частта за тежко сексуално престъпление срещу малолетно лице.

До новото разглеждане на делото, което ще се състои в първите дни на 2017 година престъпникът остава в ареста. Очаква се новото разглеждане да увеличи присъдата до 15 години.

В същият „репортаж“ се твърди, че бежанец от Сирия е пристигнал в Германия с харема си и получава социална помощ в размер от 360 хиляди евро.

Но и това се оказа лъжа.

Източник:faktor.bg