СБА: Масово се продава течност за чистачки с опасен метанол

Проблемите с опасната течност за чистачки се увеличават заради лошото време и усложнената пътна обстановка в страната

Опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол се продават масово в големите хипермаркети.

По данни на СБА в 80 % от случаите се продават продукти с много висока концентрация на метанол до 1/3 или 10 пъти повече от въведения праг в други европейски държави. За сравнение, в държави като Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания и други съдържанието на метанол е не повече от 3%. Там това е определено в местното законодателство, а вече се обсъжда и приемането на подобен европейски регламент. Предвиждат се сериозни рестрикции и ограничения.

Колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената. По-големия проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола. Затова от Съюза на българските автомобилисти съветваме шофьорите да четат етикета и да следят за знаци, които предупреждават, че течността е отровна и лесно запалима. Единият е пиктограма с пламък, която означава „силно запалими течност и пари“, което може да увреди очите. На етикета задължително трябва да има втора пиктограма с череп и кости, която предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне).

Според главния здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев метанолът или метиловият спирт е органичен разтворител, поглъщането и вдишването на който води до много тежки последици за организма. Първоначалните симптоми от отравянето с метанол са нарушаване на зрението, главоболие, гадене, повръщане и силни болка в горната част на стомаха.

Проблемите с опасната течност за чистачки се увеличават заради лошото време и усложнената пътна обстановка в страната. Тъй като шофьорите не са информирани за последиците от метаноловите течности за чистачки, у нас те се ползват често и масово влизат и в купето на автомобила, особено, ако работи и вентилатора на парното.

От СБА съветват автомобилистите да използват продуктите с етанол, които нямат токсичност и са най-безопасни за здравето.