Проф. Кантарджиев: Студът помага за намаляване на грипните заболявания

Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява.

Ниските температури спират разпространението на вируса, но пикът на грипната вълна тепърва предстои, това каза директорът на центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ. "Ваканцията и студът намаляват разпространението на грипа. Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява.

С ваканцията на учениците се надяваме да имаме стациониране, т.е. не толкова рязко да се увеличават случаите", коментира Кантарджиев. "Когато един човек е болен, 4 или 5 души около него получават имунитет без да са се разболели. Те са в контакт с вируса, правят имунен отговор, няма да се разболеят от грип.

Не можем да очакваме в една седеммилионна България да има пет милиона болни", каза още директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. По дневните данни рязко намаляване на болните от грип няма. Има сериозна грипна епидемия, но според д-р Кантарджиев, не е по-различна от предишни години.

"Най-важните мерки, които можем сами да вземем срещу грипа, са да не контактуваме често с болни хора; да разговаряме на метър и половина; когато някой киха или кашля да си закриваме устата, най-добре с тоалетна антимикробна кърпичка; когато някой в семейството е болен да носи маска, за да не зарази и другите", посъветва експертът.